Betaal minder belastingen dankzij uw verzekeringspremies

Gepost in: Sparen

Image of the blog article

Het is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Uw aangifte moet binnen zijn op 14 juli 2024. Als u specifieke inkomsten heeft, zoals zelfstandige inkomsten of buitenlandse beroepsinkomsten, heeft u meer tijd om uw aangifte in te dienen. Gelukkig zijn veel gegevens vooraf ingevuld. Handig, maar het loont om ze te checken en als het nodig is aan te vullen. Denk daarbij aan uw verzekeringspremies, sommige leveren u een fiscaal voordeel op. Dat betekent minder belastingen betalen, wie wil dat niet?

Welke verzekeringspremies zorgen ervoor dat u minder belastingen moet betalen?

De volgende verzekeringspremies kunnen een fiscaal voordeel opleveren, zorg dat u ze zeker invult:

Pensioensparen

Ruim drie miljoen Belgen doen aan pensioensparen. Een goed idee, want dat zorgt voor een mooi extra bedrag als u met pensioen gaat. Daarbovenop geniet u van een belastingvermindering op de premies die u betaalt tot en met het jaar waarin u 64 wordt.

  • Spaarde u maximaal 990 euro in 2023, dan profiteert u van 30 procent belastingvoordeel. U krijgt dus 297 euro van uw inleg terug via uw belasting. In 2024 kan u tot 1.020 euro sparen met een fiscaal voordeel van 30%. Pas uw bedrag aan als u dat nog niet gedaan heeft, dan geniet u volgend jaar zelfs 306 euro fiscaal voordeel
  • Spaarde u maximaal 1.270 euro in 2023, dan is uw voordeel 25 procent. Uw belastingvoordeel als u vorig jaar 1.270 euro spaarde: 317,50 euro. In 2024 werd het maximum verhoogd tot 1.310 euro, dat betekent voor volgend jaar een mogelijk voordeel tot 327,5 euro.

Dankzij het belastingvoordeel van 30 of 25 procent vermindert de belasting die u moet betalen. De meeste gemeenten rekenen daarnaast een gemeentebelasting aan, dat is een belasting op uw belasting. Doordat u minder belasting betaalt, daalt ook de gemeentebelasting. Bij het gemiddelde tarief van 7 procent zou uw voordeel stijgen naar 32,1 procent (30% x 1,07) of 26,75 procent (25% x 1,07).

Meer over Pensioensparen.

Langetermijnsparen

Ook langetermijnsparen levert u direct fiscaal voordeel op. U spaart een mooi bedrag voor later én u krijgt 30 procent van uw premie terug via een belastingvermindering. In 2023 mocht u maximaal 2.350 euro inleggen, dat is goed voor een belastingvoordeel van 705 euro. Als we rekening houden met een gemeentebelasting van 7 procent (het gemiddelde tarief), loopt uw voordeel verder op tot 754 euro. Dit jaar mag u maximaal 2.450 euro sparen.

Belangrijk om te weten: 

  • Het fiscaal voordeel van langetermijnsparen is niet altijd te combineren met de woonbonus.
  • In tegenstelling tot bij pensioensparen mag u uw premies ook na 65 jaar blijven fiscaal in mindering brengen op voorwaarde dat u het contract afsluit voor uw 65ste verjaardag. Dat is heel interessant als u belastingen moet betalen op uw pensioen. Meer info hierover vindt u in dit blogartikel.

Meer over Langetermijnsparen.

Rechtsbijstandsverzekering

Werp eens een extra blik op uw rechtsbijstandverzekering. Bij sommige uitgebreide rechtsbijstandsverzekeringen geven de betaalde premies in 2023 tot een bedrag van 310 euro recht op een belastingvermindering van 40 procent. Als uw verzekering aan de voorwaarden voldoet, levert u dat een belastingvoordeel van 124 euro per jaar op. Voor 2024 mag u tot 320 euro fiscaal aangeven en stijgt uw voordeel tot 128 euro. 

Wist u dat: het pakket Safety All In Life Plus van Arces, de rechtsbijstandsspecialist van de P&V Groep, voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel.

Overlijdensverzekering

Met een overlijdensverzekering biedt u financiële bescherming aan uw nabestaanden. U kunt kiezen voor een tijdelijke overlijdensverzekering, een levenslange of een schuldsaldoverzekering. Die laatste wordt doorgaans afgesloten in combinatie met een (hypothecaire) lening en zorgt ervoor dat bij uw overlijden de openstaande schuld (gedeeltelijk) terugbetaald wordt.

Onder bepaalde voorwaarden geeft de premie van een overlijdensverzekering recht op een fiscaal voordeel. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een belastingvermindering in het kader van pensioensparen of het langetermijnsparen.

Wees daarbij voorzichtig! Soms kunt u de premie wel aangeven, maar staat daar geen fiscaal voordeel tegenover omdat uw fiscale ruimte al volledig is ingevuld door de kapitaalaflossingen van uw lening. Echter, van zodra u één premie fiscaal in mindering brengt (ongeacht of daar een effectief fiscaal voordeel tegenover staat of niet), wordt de volledige uitkering belast. 

Kortom, het is ingewikkelde materie. Contacteer daarom uw P&V-adviseur, die kijkt graag met u mee of het mogelijk én verstandig is om de premie van uw overlijdensverzekering op te nemen in uw aangifte personenbelasting.  

Meer over overlijdensverzekeringen.

Advies nodig?

Hebt u hulp nodig bij het invullen van uw belasting of wilt u checken of u uw aangifte van volgend jaar verder kunt optimaliseren? Contacteer dan uw P&V-adviseur.

Verzekering gekoppeld aan woonkrediet makkelijker opzegbaar

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag

Image of the blog article

Wilt u voordelige voorwaarden voor uw hypothecaire lening, dan verplicht uw bank u meestal ook om bij hen een brand- of schuldsaldoverzekering af te sluiten. Vanaf 1 juni 2024 krijgt u hierin meer vrijheid. U kunt dan na een derde van de looptijd van uw woonkrediet, overstappen naar een andere verzekeraar, terwijl u blijft genieten van de rentekorting. Zonder dat er extra kosten tegenover staan. De nieuwe regels gelden wel enkel voor nieuwe hypotheken.

Nieuwe wet rond koppelen woonkrediet aan verzekeringen

De Kamer heeft een wetsontwerp van PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne goedgekeurd: wie een woonkrediet afsluit bij een bank en daarbij ook intekent op een brand- of schuldsaldoverzekering om te kunnen genieten van een voordelige rente, zal vanaf 1 juni 2024, na een derde van de looptijd van het krediet, kunnen overstappen naar een andere verzekeraar. Mét behoud van de voordelige voorwaarden en zonder extra kosten.

Belangrijk: De nieuwe regels gaan in voege vanaf 1 juni 2024 en gelden enkel voor nieuwe hypothecaire leningen.

Meer vrijheid en transparantie

Deze nieuwe wet is bedoeld om u als consument meer keuze en transparantie te bieden bij het afsluiten van een hypotheek. Financiële instellingen mogen u niet langer verplichten om een specifieke verzekering, zoals een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering, af te sluiten om een (voordelig) krediet te verkrijgen.

Kiezen voor een brandverzekering op uw maat

Van zodra een derde van de looptijd van uw hypothecaire lening is verstreken, kunt u zonder financiële nadelen van verzekeraar veranderen. U kunt dus kiezen voor een brandverzekering die beantwoordt aan uw actuele behoeften en wensen.

Goed om weten:

Kent u de sterke punten van de P&V-woonverzekering al? Die biedt een zeer goede basisbescherming met daarbovenop keuze uit aanvullende waarborgen. Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

Wie komt in aanmerking?

Deze regelgeving treedt in werking op 1 juni 2024 en is van toepassing op contracten die op of na die datum aangevraagd worden. Het is een stap in de richting van een meer flexibele en consumentgerichte benadering van hypothecaire leningen en verzekeringen in België.

Meer weten?

Maak snel een afspraak met uw P&V-adviseur. Hij legt u graag uit wat deze nieuwe regels betekenen voor uw toekomstige hypotheek- en verzekeringsbeslissingen.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Om uw risicoprofiel te bepalen, hanteren we enkele segmentatiecriteria. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID-fiche aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Als zelfstandige sparen voor uw pensioen: hoe werkt het?

Gepost in: Life KMO en zelfstandigen

Image of the blog article

Het wettelijk pensioen van zelfstandigen ligt nog steeds een stuk lager dan dat van werknemers en ambtenaren. Veel werknemers krijgen bovendien een groepsverzekering van hun werkgever. Maar omdat u zelf uw eigen werkgever bent, bouwt u beter zélf een aanvullend pensioen op. Zo kunt u later zorgeloos genieten van uw pensioen.

Als zelfstandig ondernemer kunt u kiezen uit verschillende pensioenspaarformules:

  1. het VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen)
  2. de IPT (Individuele Pensioentoezegging)
  3. de POZ (Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen)

Deze pensioenspaarformules hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

  • Het doel is het opbouwen van een aanvullend pensioenkapitaal, de uitkering kan dan ook ten vroegste gebeuren wanneer u met (vervroegd) pensioen gaat.
  • U kunt tijdens uw loopbaan de producten wel gebruiken voor het financieren van een privé vastgoed.
  • U kunt aanvullende waarborgen onderschrijven, zoals een extra dekking bij overlijden of  arbeidsongeschiktheid.

Er zijn echter ook verschillen. We zetten voor u de kenmerken van elke formule op een rijtje en leggen uit welke combinaties mogelijk zijn.

1. VAPZ: Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is de bekendste en populairste pensioenspaarformule voor zelfstandigen. Wie kan een VAPZ afsluiten en wat zijn de kenmerken?

  • Een VAPZ is mogelijk voor alle zelfstandigen.
  • De premies zijn aftrekbaar als sociale bijdrage. Hierdoor betaalt u minder belastingen en minder sociale bijdragen. In totaal kunt u tot 63% van uw VAPZ-premies recupereren.
  • Er is geen premietaks.
  • De eindbelasting gebeurt op basis van een fictieve rente.
  • Uw premie wordt belegd in tak 21 (gegarandeerd rendement).

Wist u dat? U kunt ook kiezen voor een Sociaal VAPZ. Die formule biedt een groter fiscaal voordeel  omdat u meer kunt sparen én uw pensioenkapitaal ligt op het einde van de rit 5% hoger. Bovendien is uw dekking uitgebreider: 10% van uw premie gaat naar een solidariteitsfonds. Zo bent u extra beschermd bij arbeidsongeschiktheid. Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

2. POZ: Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen

Sinds juni 2018 kunt u ook een Pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) afsluiten. Daarmee kunt u bovenop uw VAPZ, op een fiscaal voordelige manier, een extra pensioenkapitaal opbouwen.

  • Een POZ is mogelijk voor zelfstandigen zonder vennootschap.
  • U krijgt een belastingvermindering van 30% van de gestorte premies.
  • Er is een premietaks van 4,4%, de eindbelasting is 10%.
  • U kunt tak 21 (gegarandeerd rendement) en tak 23 (één of meerdere beleggingsfondsen) combineren.
  • De totale pensioenopbouw (wettelijk en aanvullend) mag tot 80% bedragen van uw referentie-inkomen. Deze berekening is niet eenvoudig, uw P&V-adviseur rekent graag voor uit wat dit voor u betekent.  

3. IPT: Individuele pensioentoezegging

Met een individuele pensioentoezegging (IPT) zoals het Top-Hat Plus Plan van P&V, spaart u niet zelf voor uw pensioen, dat doet uw vennootschap.

  • Een IPT is bestemd voor zelfstandigen met een vennootschap.
  • Uw vennootschap krijgt een belastingvermindering van 20 à 25% afhankelijk van het tarief in de vennootschapsbelasting.
  • De pensioenpremies die uw vennootschap betaalt, hebben geen invloed op uw personenbelasting.
  • De premietaks is 4,4%, de eindbelasting 10% of 16,5%.
  • U kunt tak 21 (gegarandeerd rendement) en tak 23 (één of meerdere beleggingsfondsen) combineren.
  • Hoeveel uw vennootschap voor u mag sparen is afhankelijk van de 80%-regel. Deze regel is behoorlijk complex. Uw P&V-adviseur kan u hierbij helpen.

4. Wat is de beste keuze?

U kunt ook twee pensioenspaarverzekeringen combineren:

  • Een VAPZ en een POZ (voor zelfstandigen zonder vennootschap)
  • een VAPZ en een IPT (voor zelfstandigen met vennootschap)

afhankelijk of u een vennootschap hebt of niet.

Hebt u een eenmanszaak? Dan kunt u zowel kiezen voor een VAPZ als voor een POZ.

Ons advies?

Kies in eerste instantie voor een VAPZ: het fiscaal voordeel is veel hoger dan bij een POZ. Bovendien betaalt u bij een VAPZ geen premietaks. Wij raden aan om de maximale premie in een VAPZ te sparen en door uw P&V-adviseur te laten uitrekenen hoeveel u nog extra kunt storten in een POZ.

Bent u een zelfstandige met een vennootschap? Dan kunt u zowel kiezen voor een VAPZ als voor een IPT.

In de meeste gevallen is een combinatie van beide formules de beste oplossing. Uw P&V-adviseur rekent graag voor u uit, welke formules voor u het meest geschikt zijn. Aarzel niet om hem te bellen voor een afspraak, hij beantwoordt graag al uw vragen.

Wat met het ‘gewoon’ pensioensparen?

Ook het ‘gewone’ pensioensparen kan voor u een manier zijn om nog meer te sparen voor uw aanvullend pensioen. En afhankelijk van uw hypothecair krediet is misschien ook het langetermijnsparen interessant om fiscaalvriendelijk te sparen voor uw aanvullend pensioen. In sommige gevallen kan dit zelfs interessanter zijn, dan de opbouw via de POZ.

U merkt het al. De juiste keuze maken rond de opbouw van een aanvullend pensioen is noodzakelijk, maar niet eenvoudig. Uw P&V-adviseur schoolt zich voortdurend bij zodat hij altijd op de hoogte is van de meest recente ontwikkelingen rond de opbouw van een aanvullend pensioen. Maak gebruik van zijn expertise en contacteer hem vandaag nog.

In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Gepost in: Voertuig Vakantie

Image of the blog article

De start van het winteruur is hét moment om op winterbanden over te schakelen. Want zowel bij sneeuw als bij regen of droog weer bieden ze extra grip op de weg. En dat komt van pas, want in de winter hebt u tot zes keer meer kans hebt op een auto-ongeval dan in de zomer.

Hoe ziet u het verschil tussen een winterband en een zomerband?

Winter- en zomerbanden verschillen vooral qua samenstelling van het gebruikte rubber, maar ook qua minimale profieldiepte (4 mm voor de winter tegenover 1,6 mm voor de zomer). Echte winterbanden kunt u herkennen aan het ijsbergje met sneeuwvlok (‘alpinesymbool’) op de band. De letters ‘M+S’ (modder en sneeuw) staan ook vaak op winterbanden.

Tip: Na montage moet u de spanning van uw winterbanden (alle vier) maandelijks controleren

Vertrekt u op wintersport met de auto? Hierbij een overzicht van alle regels over winterbanden in Europa.

Te beginnen met ons land!

Zijn winterbanden verplicht in België?

Neen, maar bij winterse omstandigheden bevelen we ze wel warm aan, want door hun specifieke rubbersamenstelling en groeven bieden winterbanden een optimale wegligging bij koudere temperaturen.

Goed om te weten: Van zodra het kwik onder 7°C zakt, remt u met winterbanden tot 50% sneller dan met zomerbanden.

Mag u heel het jaar met uw winterbanden rijden?

In België mag u in de zomer rijden met winterbanden met de markering M+S en een snelheidsindex gelijk aan of hoger dan de maximumsnelheid van uw auto.  Is de snelheidsindex evenwel lager dan de maximumsnelheid van uw auto, dan zijn de winterbanden slechts toegelaten tussen 1 oktober en 30 april.

Goed om te weten: Bij warm weer verslijten winterbanden tot vier keer sneller dan gewone banden. Door hun hoog siliciumgehalte zijn ze namelijk minder geschikt voor warmere temperature. Wissel ze op tijd!

Zijn sneeuwkettingen toegelaten in België?

Voor wegen met heel veel sneeuw of met ijs zijn ze de ideale oplossing. Net als winterbanden zijn sneeuwkettingen niet verplicht in België. Ze zijn enkel toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen. Rijden met een specifieke winteruitrusting (winterbanden of kettingen) kan op sommige wegen worden verplicht afhankelijk van de rijomstandigheden en als een verkeersbord dit aangeeft.

Rijdt u binnenkort met de auto naar de bergen?

U gaat binnenkort skiën en hebt eindelijk beslist om nieuwe winterbanden te kopen? Uitstekend initiatief. Wist u dat u packs van nieuwe of zelfs tweedehandse velgen + banden tegen interessante prijzen kunt vinden? Denk ook aan de opslag van uw niet-gebruikte banden. Kiest u voor opslag bij een professional, vergeet dan niet om tijdig te reserveren.

U wilt met uw auto de klim naar uw wintersportbestemming aankunnen. Voordat u begint te stijgen, kan de wegenpolitie u verplichten sneeuwkettingen om te leggen. Koop dus vóór uw vertrek een model sneeuwkettingen dat geschikt is voor uw voertuig. Hiervoor moet u de afmetingen van de banden (breedte/hoogte-diameter) en de wielkast van uw voertuig kennen. Bij twijfel vindt u de maten in de gebruiksaanwijzing van uw voertuig en de afmetingen van de banden staan op de zijkant van het wiel.

Oefen vóór vertrek alvast om de kettingen om te leggen. Dat bespaart u een hoop stress als het menens is…

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Niet alle landen, of zelfs regio's, hebben dezelfde regelgeving over winterbanden. Hierbij een Europees overzicht.

Winterbanden niet verplicht

Naast België zijn winterbanden ook niet verplicht in de volgende landen: Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Nederland, Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk.

Goed om te weten: in deze landen kunnen winterbanden worden aanbevolen of door verkeersborden worden opgelegd voor specifieke regio's. Vergeet niet om voor uw vertrek meer informatie in te winnen en de voorschriften voor sneeuwkettingen en spijkerbanden na te kijken.

Winterbanden verplicht in een bepaalde periode

In de volgende landen zijn winterbanden in bepaalde periodes verplicht: Bulgarije, Estland, Kroatië, Letland, Litouwen, Slovenië en Zweden.

Goed om te weten: informeer voor uw vertrek naar de winterbandenplicht in het land van bestemming of in de landen die u doorkruist en naar de voorschriften voor sneeuwkettingen en spijkerbanden.

Winterbanden verplicht onder bepaalde weersomstandigheden (ijs, paksneeuw, smeltsneeuw, rijm- of ijsplekken):

Finland, IJsland, Noorwegen, Tsjechië, Roemenië en Slowakije. En drie andere landen die hieronder worden beschreven.

Duitsland

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, ijs, ijzelregen, ijzel, smeltsneeuw). Er wordt niet verwezen naar een vaste periode of minimumtemperatuur.

Enkel banden met het ‘alpinesymbool’ zijn toegelaten (dit symbool van een sneeuwvlok in een berg met drie toppen vindt u terug op de zijkant van de band).

Gedurende een overgangsperiode tot 30 september 2024 mogen in Duitsland nog wel banden met enkel de aanduiding 'M+S' worden gebruikt, op voorwaarde dat ze vóór 1 januari 2018 zijn gemaakt. Bent u van plan nieuwe winterbanden te kopen, volg dan het best de eisen van onze Duitse buren en kies banden met het ‘alpinesymbool’.

Luxemburg

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, zelfs buiten de wintermaanden. Van winterse omstandigheden is sprake bij ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en gladheid (door ijs- of rijmvorming). In het Groothertogdom moeten winterbanden de aanduiding ‘M+S’ of alpinesymbool hebben. Sneeuwkettingen zijn toegelaten als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

Oostenrijk

In Oostenrijk moet u met winterbanden rijden tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden. Buiten deze vaste periode zijn ze soms ook verplicht in de bergen. Winterbanden moeten voorzien zijn van de vermelding ‘M+S’, « M.S. » of « M&S »,  en een minimale profieldiepte hebben van 4 mm. Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht.

Sneeuwkettingen zijn alleen toegelaten als ze het wegdek niet beschadigen.

Goed om te weten: de regelgeving varieert van land tot land. Informeer dus voor uw vertrek naar de details.

Winterbanden alleen verplicht waar een verkeersbord ze voorschrijft

Frankrijk

In Frankrijk zijn winterbanden niet overal verplicht. Van 1 november tot 31 maart moet het voertuig in de gemeenten van 34 departementen (Alpen, Pyreneeën, Jura, Vogezen enz.) echter wel voorzien zijn van een winteruitrusting, namelijk:

  • ofwel banden met de markering M+S, M&S, M.S en/of het Alpine-symbool (vanaf 1 november 2024 worden alleen banden met het Alpine-symbool én de markering M+S aanvaard),
  • ofwel twee kettingen of twee bandensokken meenemen.

Deze verplichting geldt tussen 1 november en 31 maart voor personenwagens, campers en vrachtwagens en wordt aangeduid door middel van de volgende verkeersborden:  

De volledige lijst van de betrokken bergachtige gebieden vindt u op AutoGids.be. Ons advies: informeer u goed vóór u naar uw wintersportbestemming in Frankrijk rijdt.

Italië

In Italië geldt geen algemene verplichting om met winterbanden te rijden. Enkel in het Aostadal worden bestuurders tussen 15 oktober en 15 april verplicht om met winterbanden te rijden of sneeuwkettingen bij zich te hebben. Winterbanden zijn ook verplicht op de Brennersnelweg in Zuid-Tirol (A22, sectie Brenner – Affi), van 15 november tot 15 april.

In andere regio’s van het land kan deze verplichting op bepaalde wegen met een verkeersbord «obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo », worden aangegeven. De verplichting geldt dan van 15 november tot 15 april.

Spanje

In Spanje zijn winterbanden niet verplicht, tenzij verkeersborden ze toch voorschrijven, bijvoorbeeld in de bergen.

Spijkerbanden gelden als winterbanden en zijn toegestaan.

Zwitserland

Winterbanden zijn hier enkel verplicht als dit wordt aangegeven door een verkeersbord. Wel staat er in Zwitserland een boete op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. Daarom is het aanbevolen met winterbanden te rijden met een minimale profieldiepte van 4 mm. Sneeuwkettingen zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Deze verplichting wordt aangegeven door een verkeersbord.

Wat als u zonder winterbanden of sneeuwkettingen rijdt waar dit wel verplicht is?

Dan riskeert u niet alleen een boete, het kan ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en bijgevolg de schadevergoeding in geval van een ongeval. Bent u verdere verplaatsingen van plan, dan moet u weten dat winterbanden ook in sommige andere Europese landen verplicht zijn. Informeer dus vóór uw vertrek naar de regelgeving in de landen die u gaat doorkruisen.

Reminder: Maak tijdig een afspraak om uw winterbanden te monteren. Zo bent u zeker dat uw garagist u op tijd kan helpen, want het najaar is vaak een drukke bandenwisselperiode… vooral als er sneeuw wordt voorspeld!

 

Bron: AutoGids.be

 

P&V Groep valt 2 keer in de prijzen

Gepost in: Voertuig Over P&V Motorfiets

Image of the blog article

P&V en Arces winnen 2 Decavi-verzekeringstrofeeën

Op 24 april werden in Brussel voor de 20ste keer de Decavi-trofeeën voor de beste en innovatiefste niet-levensverzekeringen uitgereikt. P&V sleepte daarbij twee priizen in de wacht:

Wat maakt onze motorverzekering bijzonder?

De Decavi-vakjury waardeert het dat klanten, met ondersteuning van hun P&V-adviseur, de verzekering à la carte kunnen samenstellen op basis van hun behoeften. Daarnaast springen ook de vele voordelen en opties in het oog, zoals de bescherming van de motoruitrusting en de toegang tot de premiumversie van de Liberty Rider-app gedurende de hele looptijd van het contract.

We vatten de belangrijkste kenmerken van onze motorverzekering nog even samen:

De P&V motorverzekering past zich aan uw noden aan

Kies enkel de wettelijk verplichte verzekering, of voeg opties toe zoals de bestuurdersbescherming, een (mini)-omnium, de rechtsbijstand en bescherming van uw uitrusting. Aan u de keus.

Tot 70% korting als u verzekeringen combineert

Combineert u een P&V-motorverzekering met een P&V-autoverzekering of met een tweede motorverzekering? Dan krijgt u korting: 70% korting op uw BA-premie, 25% korting op uw premie Rechtsbijstand en 10% korting op de premie Materiële schade.

Bijstand 24/7

Werd uw motor gestolen of hebt u panne onderweg? Contacteer dan ons bijstandsnummer 02/229.00.11 of geef uw probleem meteen door via de Liberty Rider-app. Onze medewerkers zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar.

Gratis Liberty Rider-app + gps

Deze app detecteert ongevallen en waarschuwt onmiddellijk de hulpdiensten bij een val. Dankzij de speciaal voor motorrijders ontworpen gps kiest u uit een groot aantal routes en wordt u gewaarschuwd bij gevaarlijke bochten. En er zijn nog extra's, zoals de optie om uw positie in real time te delen met anderen.

Enkele beperkingen

  • Voor de bijstandsformule Ongeval, pech en diefstal, is de tussenkomst beperkt tot België en de landen vermeld op het verzekeringsbewijs.
  • Onze Bestuurdersverzekering dekt medische kosten tot 2.500 euro en biedt een schadevergoeding van 5.000 euro bij overlijden.
  • Binnen de waarborgen Materiële schade en Diefstal geldt altijd een vrijstelling. Het bedrag hangt af van de verzekerde waarde van de wagen, maar u kunt kiezen uit twee niveaus: 5% of 10%.

Wist u dat?

De P&V Groep wil een voortrekker zijn in preventie. Daarom krijgen alle verzekerde motorklanten toegang tot de premiumversie van de Liberty Rider-app en dat gedurende de hele contractperiode.

De Liberty Rider-app bevat een e-call-functionaliteit, inclusief val- en ongevaldetectie, automatische verzending van noodhulp en gps met waarschuwingen voor potentieel gevaarlijke locaties.

Het resultaat? Al 5,8 miljoen kilometer aan ritten werd beveiligd, 196 ongevallen gedetecteerd en hulp verstuurd naar 30 motorrijders.

Bekijk onze motorverzekering

Waarom springt de rechtsbijstand auto van Arces eruit?

De rechtsbijstand van Arces beantwoordt perfect aan de behoeften van klanten, zowel in hun privéleven als professioneel, en dat voor een heel concurrentiële prijs. Een belangrijk argument voor de jury blijft het zogenaamde Artikel 1.

De drie belangrijkste redenen voor het succes van deze rechtsbijstand auto:

  1. De slagkracht van het label Artikel 1
    Artikel 1 is een hele sterke formule op de Belgische verzekeringsmarkt. Krijgt u bij een andere verzekeraar betere bijstandsvoorwaarden voor de regeling van uw schadegeval, dan past Arces zich aan die betere voorwaarden aan. Een ijzersterk aanbod dat al 370.000 klanten overtuigde.
     
  2. Een flexibel en scherp geprijsd aanbod
    De rechtsbijstandverzekering onderscheidt zich ook door haar flexibiliteit en scherpe prijs. De opsplitsing in drie formules, klassiek, gezin en vloot, speelt perfect in op de behoeften en het budget van zowel particuliere als professionele klanten. Een voorbeeld: met de formule Gezin verzekert u aan een voordelig tarief al uw voertuigen en die van uw andere gezinsleden.
     
  3. Een snelle en pragmatische oplossing voor u en uw adviseur
    Daarnaast is Arces bijzonder klantgericht. Elk bericht over een schadedossier wordt snel beantwoord en via een app heeft uw P&V-adviseur 24 uur op 24, 7 dagen op 7 toegang tot uw schadedossier. Zo kan hij u optimaal bijstaan.

Er bestaan beperkingen

  • Het maximaal verzekerd bedrag per schadegeval bedraagt 125.000 euro. De verzekerde bedragen worden teruggebracht tot een maximum van 25.000 euro voor de waarborgen insolventie van derden, voorschot, strafrechtelijke borg en repatriëring van het voertuig.
  • In het kader van de waarborg insolventie van derden, wordt onze schadevergoeding toegekend voor zover geen enkele overheids- of privé-instelling kan worden uitgeroepen tot debiteur van deze vergoeding. Onze waarborg is niet van kracht bij diefstal, poging tot diefstal, afpersing of fraude, inbraak, agressie, gewelddaden, vandalisme en misbruik van vertrouwen.

Bekijk onze rechtsbijstand auto

Meer weten?

Uw P&V-adviseur vertelt u er graag meer over.

 

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering moto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, waarop het Belgisch recht van toepassing is. Dit document bevat ook algemene informatie over het label Arces, een onafhankelijke dienst van de P&V-groep, die gespecialiseerd is in rechtsbijstand en onderworpen is aan de Belgische wetgeving Op deze verzekeringen zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden moto en Arces en de IPID–fiches moto en Arces of algemene van deze producten aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging. 

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e-mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich per post wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35, 1000 Brussel), telefonisch (02/547.58.71) of via e-mail (info@ombudsman-insurance.be). 

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels