Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers
19 november 2024
Werelddag voor de Herdenking van Verkeersslachtoffers: laten we ze eren door de risico's te verminderen
Wist u dat op 20 november wereldwijd de slachtoffers van verkeersongevallen worden herdacht? Wellicht niet… en tóch kennen we allemaal, van dichtbij of veraf, een gezin dat een dierbare heeft verloren of iemand die levenslang gehandicapt is door een verkeersongeval.
Vandaag brengen we overal ter wereld een eerbetoon aan de mensen van wie het leven van de ene dag op de andere helemaal op zijn kop werd gezet. En dat is meteen een goede gelegenheid om nog even stil te staan bij het belang van verkeersveiligheid!
Als betrokken verzekeraar zetten we ons dan ook sterk in voor de bevordering van de verkeersveiligheid en de preventie van ongevallen. Daarom:
Enkele basistips voor een veiliger verkeer
Respecteer de regels
Snelheidsbeperkingen respecteren, uw snelheid aanpassen aan de omstandigheden, voldoende afstand houden… Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar wie deze basisprincipes vergeet, kan uiteindelijk een fout met grote (en dure) gevolgen maken.
Blijf geconcentreerd op de weg
Luide muziek tijdens het rijden is geen idee. Vermijd ook zeker het gebruik van uw gsm zonder handsfree hulpmiddel, want onderzoek heeft aangetoond dat dit het risico op ongevallen maar liefst verdubbelt!
Beperk uw alcoholgebruik
De consumptie ervan beïnvloedt uw reflexen en concentratie. Kent u trouwens onze BOB-waarborg? Deze waarborg zit automatisch in de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto van P&V en vergoedt de schade aan uw eigen voertuig als dat door een Bob werd bestuurd én de schade aan een ander voertuig als u dat zelf als Bob bestuurde.
Laat uw auto regelmatig onderhouden
De bandenspanning en de staat van uw banden, correct werkende koplampen, schone ruiten en regelmatige onderhoudsbeurten in de garage zijn allemaal belangrijk om veilig de weg op te gaan.
U kunt op ons rekenen
Wij staan voor u klaar als u hulp nodig hebt.
Hebt u een vraag over uw autoverzekering?
Hebt u vragen naar aanleiding van een ongeval?
Hebt u dringende bijstand nodig?
Neem contact op met uw verzekeringsadviseur.
Waarom en wanneer overschakelen op winterbanden?
Wist u dat het risico op ongevallen tijdens de winter zes keer groter is dan in de zomer? Dat komt onder meer omdat uw remafstand met zomerbanden op een gladde weg dubbel zo lang is als met winterbanden.
Kortom, uw auto uitrusten met banden die zijn aangepast aan het seizoen is essentieel voor uw veiligheid, die van uw passagiers én die van de andere weggebruikers!
Waarom winterbanden plaatsen?
Banden zijn gemaakt van rubber, een relatief zacht materiaal dat zich aan de oneffenheden in het wegdek aanpast, het contactoppervlak vergroot en daardoor de grip verbetert. Rijden met harde kunststofbanden zou daarom gevaarlijk zijn: remmen wordt onmogelijk en uw auto zou meteen uit de bocht vliegen. En dat is precies wat er gebeurt met rubber als het koud is. Want net als veel andere materialen heeft rubber een zogenaamde 'glasovergangstemperatuur' waarbij het materiaal 'verglaast', wat betekent dat het hard en broos wordt. Om dit te voorkomen, hebben winterbanden een speciale samenstelling met een lagere glasovergangstemperatuur. Daardoor blijft de band ook bij zeer lage temperaturen soepel en slipvast.
De voordelen van winterbanden
- Betere prestaties onder 7 °C
- Betere controle
- Veiliger in de bochten
- Optimale remkracht
- Minder kans op aquaplaning
- Betere grip op de weg
Wanneer overschakelen op winterbanden?
Wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7 °C zakt, harden zomerbanden uit en hechten ze minder aan de grond. Daarom is het aangeraden om winterbanden te plaatsen zodra de temperatuur onder deze waarde daalt. Wacht niet tot u vast komt te zitten in de sneeuw of slipt op ijzel: een goed moment om van banden te wisselen is de start van het winteruur!
Goed om te weten
- Vergeet niet om op tijd uw winterbanden te bestellen. Vaak veroorzaken de eerste sneeuwvlokken een stormloop naar de verkooppunten en dus een voorraadtekort.
- Om zeker te weten dat een band een ‘winterband’ is, moet u controleren of het logo ‘3PMSF’ erop staat.
- In sommige buurlanden (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk in bergachtige gebieden) zijn automobilisten wettelijk verplicht om winterbanden op hun voertuig te plaatsen als ze in de winter op hun grondgebied willen rijden. Meer info hierover vindt u in dit artikel.
- Verwar winterbanden niet met sneeuwbanden. Sneeuwbanden, zoals die in de Scandinavische landen worden gebruikt, zijn speciaal ontwikkeld voor het rijden op wegen met sneeuw bij zeer lage temperaturen.
- Vergeet ook niet om regelmatig uw bandenspanning te controleren (zomer én winter): een correct opgepompte band verslijt minder snel.
Wat met vierseizoenenbanden?
Vierseizoenenbanden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden en bieden aanvaardbare prestaties in verschillende weersomstandigheden. In België bestaan er geen specifieke regels voor het gebruik van winterbanden. Vierseizoenenbanden kunnen dus het hele jaar door worden gebruikt. In landen waar winterbanden verplicht zijn, worden vierseizoenenbanden ook aanvaard als ze 3PMSF-gecertificeerd zijn.
Klassieke winterbanden presteren in zware winterse omstandigheden evenwel beter dan vierseizoenenbanden.
In elk seizoen goed verzekerd de weg op
Als u in de winter naar het buitenland reist, controleer dan eerst of winterbanden verplicht zijn in uw land van bestemming. Rijdt u niet met winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat verplicht is, dan riskeert u niet alleen een boete, maar zijn er mogelijk ook gevolgen voor uw aansprakelijkheid en de schadevergoeding bij een ongeval.
En zelfs als u voor de juiste banden hebt gekozen, kunt u helaas nog altijd lek rijden. Gelukkig biedt de bijstandsverzekering auto van P&V u 24/7 bijstand bij pech. Ontdek hier al onze formules en kruip met een gerust gemoed achter het stuur!
Vragen?
Neem contact op met uw P&V-adviseur.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.
Bent u zeker dat uw verzekeringen nog helemaal aansluiten op uw huidige behoeften? Misschien bent u onlangs verhuisd naar een grotere (of kleinere) woning, kocht u een nieuwe wagen, ging u samenwonen of alleen wonen. Misschien had u wel een financiële meevaller, ging u met pensioen of liet u zonnepalen installeren. Of u wil graag een verzekering voor uw nieuwe elektrische fiets afsluiten, of …
Niet te weinig maar ook niet te veel
Verzekeringen zorgen voor een noodzakelijke bescherming voor u (en uw gezin). Maar waarvoor u bescherming nodig hebt, kan veranderen in de loop van uw leven. Aangeraden wordt om regelmatig een check-up te laten doen van uw verzekeringspakket om na te gaan welke verzekeringen eventueel dubbel zijn, welke ontbreken en welke geoptimaliseerd kunnen worden.
Schud uw verzekeringen wakker
Daarom nodigt P&V u ook dit najaar uit voor een gratis 'shake-up' van uw verzekeringspakket. Het doel? Kijken of uw verzekeringscontracten nog up-to-date zijn, ze ‘wakker schudden’ en indien nodig aanpassen zodat u altijd en overal optimaal beschermd bent. Gratis en vrijblijvend.
Vertrouwenspersoon en specialist in verzekeringen
Iemand die u kunt vertrouwen om over verzekeringen te praten, is essentieel. Iemand die naar u luistert, rekening houdt met uw persoonlijke situatie en begrijpt wat uw noden zijn. Uw P&V-adviseur zet graag samen met u, al uw verzekeringen op een rijtje om na te kijken waarvoor u wel of niet verzekerd bent. En hij beantwoordt natuurlijk ook graag al uw vragen over verzekeringen.
5 troeven van een P&V-adviseur
Uw P&V-adviseur:
- biedt u advies op maat
- bevindt zich in uw buurt
- maakt graag tijd voor een gesprek om u persoonlijk te leren kennen
- biedt u service via het kanaal dat ú verkiest (mail, telefoon, videocall, thuis of op kantoor)
- is op de hoogte van de laatste trends en veranderingen in de verzekeringssector en de promoties die voor u interessant kunnen zijn
Gratis een vrijblijvende shake-up
Maak vandaag nog een afspraak met uw P&V-adviseur voor een gratis en vrijblijvende check-up van uw verzekeringen. Zo bent u zeker dat u correct verzekerd bent en de juiste bescherming krijgt.
Netflix in uw spaarplan? Beleggen in water? Ontdek onze fondsen!
21 februari 2024
Waarom kiezen voor beleggingsfondsen?
Spaart u voor uw pensioen of om een bepaalde droom te realiseren? U wenst een deel van uw spaargeld te beleggen? Dan kunt u bij P&V kiezen voor een combinatie van een vastrentende formule (tak 21) en/of een mix van beleggingsfondsen (tak 23). Bij tak 23 is er geen kapitaals- of rendementsgarantie, maar het verleden toonde aan dat het potentieel rendement op langere termijn hoger is dan bij tak 21.
Sparen of beleggen via fondsen biedt heel wat voordelen:
- U hoeft zelf geen beursexpert te zijn, want de fondsbeheerder doet het werk voor u.
- Ook met een klein bedrag kunt u investeren in een ruime mix van aandelen, obligaties en andere financiële producten.
- Door de ruime spreiding is uw risico beperkt. Een eventueel verlies van één aandeel of obligatie kan worden gecompenseerd door de winsten van een ander deel van uw fonds.
- U kiest zelf waarin u wenst te investeren in functie van uw doelstellingen, risicoprofiel, kennis, enz.
Van 50.000 naar 15: hoe P&V fondsen selecteert
Alleen al in Europa zijn er meer dan 50.000 beleggingsfondsen en indextrackers. Onze specialisten hebben voor u 15 fondsen geselecteerd. De belangrijkste criteria bij de selectie zijn de Morningstar-rating en de Morningstar Sustainability rating. Morningstar is een onafhankelijk instituut dat fondsen keurt en met elkaar vergelijkt. Op onze fondsenpagina ziet u in één oogopslag welke ratings onze fondsen vandaag hebben.
- Morningstar Rating: geeft fondsen een score van maximaal vijf sterren volgens drie parameters: historisch rendement, risico en kosten.
- Morningstar Sustainability rating: deze rating wordt uitgedrukt in wereldbollen. Als een belegging onderaan staat in zijn branchegroep scoort het één wereldbol, als het een voorloper is op gebied van duurzaamheid, scoort het vijf wereldbollen.
Ons (uitgebreide) fondsengamma
Bij de selectie zorgen we ervoor dat we fondsen aanbieden in verschillende categorieën. Zo kunt u, samen met uw adviseur, de mix van fondsen kiezen die past bij uw verwachtingen.
Gemengde fondsen
Bijna de helft van het vermogen dat Belgen in fondsen stoppen, zit in gemengde fondsen. Die fondsen zijn onder te verdelen in een aantal categorieën (laag risico, neutraal, hoog risico) afhankelijk van het percentage aandelen waarin belegd wordt. Door te beleggen in een mix van aandelen, obligaties en cash kan de beheerder ook inspelen op veranderende marktomstandigheden.
De gemengde fondsen van P&V | % aandelen (31/12/2023) |
Stability Fund | 21% |
Balanced Low Fund | 35% |
Balanced Fund | 49% |
Dynamic Fund | 69% |
Dynamic Multi Fund | 66% |
PTAM Global Allocation Fund | 68% |
FFG Global Flexible Sustainable Fund | 57% |
In november 2023 werd een nieuw gemengd fonds toegevoegd aan onze selectie. Het PTAM Global Allocation Fund investeert in een selectie van aandelen (stockpicking) aangevuld met (langlopende) obligaties om de schommelingen van het fonds binnen de perken te houden.
Waarom dit fonds een plaats(je) in uw portefeuille verdient?
- De fondsbeheerder gelooft zeer sterk in een verdere automatisering van de industrie en een verdere doorbraak van AI (artificial intelligence). Bedrijven als Apple, Microsoft en Nvidia zijn dus een belangrijk deel van de selectie.
- Met aandelen zoals Netflix of LVMH wordt ingespeeld op het thema langer leven (meer vrije tijd, luxeproducten…).
- Het onderliggende fonds heeft sinds zijn oprichting in oktober 2011 een jaarlijks rendement van 6,7% behaald.
Aandelenfondsen
Kiest u voor een aandelenfonds, dan belegt u in een ruime korf van, u raadt het al, aandelen. Historisch gezien is het rendement van aandelen op de lange termijn beter dan andere beleggingen. Bij aandelenfondsen heb je de keuze tussen actief beheerde fondsen of fondsen die een index volgen, ook wel ETF’s genaamd. Bij deze laatste is er geen actief beheer en daardoor zijn de beheerskosten van het onderliggend fonds lager.
In november werden naast het European Sustainable Fund (actief beheerd, Europese aandelen) en het Global Sustainable Equities ETF (passief beheer, aandelen wereldwijd) vier aandelenfondsen aan ons aanbod toegevoegd:
- Water ETF: het klimaat verandert en langdurige droge periodes worden afgewisseld met periodes met overvloedige regen. Daarom is er een groeiende behoefte aan beter watermanagement en investeringen in waterinfrastructuur.
- Healthcare Fund: dit passief beheerd fonds selecteert aandelen in de sector gezondheidszorg. Door de vergrijzing van de wereldbevolking een zeer actueel thema.
- Energy Transition Fund: via dit fonds speelt u in op de energietransitie, waarbij de energievoorziening in de toekomst zoveel mogelijk steunt op hernieuwbare, koolstofarme energiebronnen. Opgelet! Bedrijven actief in de energietransitie zijn vaak middelgrote en kleine bedrijven. Deze hebben een fors groeipotentieel, maar af en toe ook groeipijnen. Beleggen in dit thema wordt beschouwd als een aanvulling op een breed gespreide portefeuille.
- Global Climate Change Equities ETF: dit passief beheerde fonds volgt de duurzame versie van de zeer brede MSCI World Index. Deze index omvat de prestaties van ruim 1.500 grote en middelgrote ondernemingen uit 23 ontwikkelde landen wereldwijd.
Obligatiefondsen
Obligatiefondsen beleggen hoofdzakelijk in vastrentende waarden: bedrijfsobligaties, staatsobligaties, kwaliteitsvolle obligaties, hoogrentende obligaties… Door een obligatiefonds toe te voegen, zorgt u ervoor dat uw portefeuille minder risicovol wordt.
P&V biedt momenteel 2 obligatiefondsen aan:
- Euro Corporate SRI Bonds ETF (nieuw): Europese bedrijfsobligaties, passief beheer.
- Money Market SRI Fund: Dit cashfonds belegt in kortlopende obligaties en fungeert vooral als ‘wachtrekening’ in moeilijke beurstijden. Het kan ook dienen als middel om een zekere reserve in meerdere stortingen te investeren in meer dynamische fondsen.
Op onze fondsenpagina ontdekt u alles over onze nieuwe fondsen.
Advies nodig?
Ziet u even door de bomen het bos niet meer? Hebt u hulp nodig voor het samenstellen van uw ideale fondsenmix? Uw P&V-adviseur beschikt over de nodige tools om u te helpen uw beleggersprofiel te bepalen en de ideale fondsenmix samen te stellen.
Tijdelijke actie: 2% extra boven op uw inleg
Beleg voor 31 december 2024 minimaal 10.000 euro bij P&V. Voor elke storting in een beleggingsverzekering zal P&V 2% extra bijstorten in uw contract, met een maximum van 2.000 euro per polis en per klant. Dat maakt de Verzekeringsbon nog interessanter!
Iedereen kan beleggen, zolang u maar rekening houdt met uw persoonlijke noden en financiële mogelijkheden. Met deze vijf tips zetten we u alvast op weg.
1. Zorg voor een spaarbuffer
Beleggen doet u niet om op korte termijn zeer rijk te worden, maar wel om op middellange en lange termijn financieel onafhankelijk te worden. Beleg daarom alleen met geld dat u op korte termijn niet nodig hebt. Voor de (on)verwachte uitgaven op korte termijn legt u best een spaarbuffer aan. Aangeraden wordt om een buffer op te bouwen van drie tot zes maal uw maandelijkse gezinskomen. Grote onverwachte uitgaven kunt u opvangen door uzelf goed te verzekeren.
2. Start met kleine bedragen
Veel beginnende beleggers worden lichtjes nerveus als ze de woorden beurs of aandelen horen. Is het vandaag wel een goed moment om te beleggen? Wat als de koersen morgen dalen? Een beleggingsverzekering zoals niet-fiscaal sparen en beleggen van P&V kan dan een oplossing bieden:
- Instappen kan met kleine bedragen (vanaf 50 euro per maand).
- U kunt investeren in een combinatie van tak 21 (gewaarborgd rendement) en/of tak 23 (beleggingsfondsen).
- Door maandelijks een gedeelte van uw geld te beleggen, stapt u in tegen gemiddelde koersen en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het ideale instapmoment.
Gespreid instappen dankzij Drip Feed
Ook als u een groter bedrag wil investeren, kunt u gespreid instappen in fondsen dankzij de gratis optie Drip Feed. Kiest u voor deze optie, dan wordt uw inleg niet onmiddellijk belegd op de beurs, maar in het fonds Money Market SRI Fund. Dit cashfonds belegt niet in aandelen, maar in kortlopende obligaties en heeft risicoklasse 1 (= de laagste risicoklasse). Maandelijks wordt dan een gedeelte van uw inleg overgedragen van het Money Market Fund naar één of meerdere andere fondsen die wel in aandelen investeren.
3. Risicospreiding met gemengde fondsen
U kunt online een beleggingsrekening openen en zelf eenvoudig aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten kopen en verkopen. Maar hoe begint u hieraan als u zelf geen beursexpert bent?
Beleggen in gemengde fondsen is een goede oplossing voor beleggers die goed gespreid willen investeren en hier niet al te veel tijd aan kwijt willen zijn. Zo belegt u eenvoudig in een ruim pakket van aandelen, obligaties en/of andere beleggingsinstrumenten. Op die manier spreidt u het risico. Bovendien zal de fondsbeheerder uw portefeuille actief beheren en, indien nodig, aanpassen aan de marktomstandigheden.
Gemengde fondsen hebben daarnaast als voordeel dat de meeste type beleggers een gemengd fonds vinden dat past bij hun risicoprofiel. In functie van het percentage dat in aandelen belegd wordt, bestaan er defensieve, neutrale en dynamische gemengde fondsen. Bij P&V hebben we momenteel 6 gemengde fondsen:
De gemengde fondsen van P&V | % aandelen (31/10/2023) |
Stability Fund | 20% |
Balanced Low Fund | 35% |
Balanced Fund | 49% |
Dynamic Fund | 68% |
Dynamic Multi Fund | 62% |
PTAM Global Allocation Fund (nieuw!) | 66% |
Op deze pagina vindt u een overzicht van al onze fondsen en hun belangrijkste kenmerken (type fonds, hoe presteert het fonds ten opzichte van andere fondsen, de duurzaamheid van het fonds, …). In de fondsenfiche vindt u meer details (historische rendementen, de samenstelling van de portefeuille, …). De fondsenfiches worden maandelijks geüpdatet.
4. Doe (een tijd) niets
Als beginnend belegger is de verleiding groot om elke dag de beurskoersen te bekijken. Dat is niet verstandig, de beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Laat uw geld zijn werk doen en houd de lange termijn voor ogen.
De grootste fout die beleggers maken, is zich laten leiden door hun emoties. Uiteraard wordt niemand er vrolijk van als zijn beleggingsportefeuille in waarde daalt. Maar, als u ruim gespreid belegt, is het spreekwoord ‘tijd heelt alle wonden’ van toepassing.
Nemen we als voorbeeld de evolutie van de MSCI World Index. Dat is de grootste beursindex ter wereld die meer dan 1.500 aandelen uit 23 landen omvat. Wie op 1 januari 1994, 10.000 euro in deze index zou belegd hebben, zou op 1 januari 2024, 90.000 euro hebben gehad. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 7,61% de afgelopen 30 jaar.
Bekijken we echter het rendement per jaar, dan zien we enorme verschillen. Negen keer kon de index een positief rendement van meer dan 20% voorleggen. Daartegenover stonden ook zes jaren waarin het rendement negatief was.
5. Leg accenten in uw portefeuille
Eén of meerdere gemengde fondsen zijn ideaal als fundament van uw beleggingsportefeuille. Door hun ruime spreiding vormen ze een solide basis om al te zware stormen op de financiële markten te kunnen doorstaan.
Als u wat meer ervaring of interesse in de beurs hebt, dan kunt u deze kern (60% à 70% van uw portefeuille) aanvullen met thematische (aandelen)fondsen die aansluiten bij uw voorkeuren en overtuigingen. Deze themafondsen zijn doorgaans risicovoller aangezien er minder gespreid wordt, maar hebben, om dezelfde reden, ook een hoger rendementspotentieel.
Bij P&V hebben we momenteel 4 themafondsen die volgens ons inspelen op thema’s die in de toekomst belangrijker zullen worden:
- Global Climate Change Equities ETF
- Healthcare Fund
- Water ETF
- Energy Transition Fund
Meer weten?
U kunt zelf op zoek gaan op onze fondsenpagina of het uzelf extra makkelijk maken door contact op te nemen met uw P&V-adviseur.
Tijdelijke actie: 2% extra boven op uw inleg
Beleg voor 31 december 2024 minimaal 10.000 euro bij P&V. Voor elke storting in een beleggingsverzekering zal P&V 2% extra bijstorten in uw contract, met een maximum van 2.000 euro per polis en per klant. Dat maakt de Verzekeringsbon nog interessanter!