Fietsen in de winter: wat trekt u aan en wat hebt u nodig?
Als u ook deze wintermaanden aangenaam en veilig wilt blijven fietsen, is het belangrijk dat u zich voldoende beschermt tegen het slechte weer en dat de andere weggebruikers u goed kunnen zien als u in het donker rijdt.
Om u op de fiets tegen de kou te beschermen, trekt u best geen al te dikke kledij aan. Dat is namelijk niet alleen weinig efficiënt, het beperkt ook nog eens uw bewegingsvrijheid. Om in de wintermaanden aangenaam te fietsen, past u best de drielagenregel toe. Die zorgt ervoor dat u beschermd bent tegen slecht weer en neerslag, dat uw zweet vlot wordt afgevoerd en dat u lekker warm en droog blijft.
Fietsuitrusting voor het bovenlichaam
Eerste laag: ademend technisch ondergoed
Als eerste laag (die tegen de huid wordt gedragen) kiest u best geen katoenen kledingstuk. Veel efficiënter is technisch ondergoed uit polyester, polyamide of polypropyleen, dat de transpiratie beter afvoert. Dankzij de absorberende en ademende eigenschappen van deze stoffen houdt u het droog tijdens uw rit.
Tweede laag: isolerende, thermische kleding
Trek als tweede laag isolerende kleding aan die warmte afgeeft en vasthoudt, maar die tegelijk voldoende ademt. Vergeet de pullover, want die houdt de warmte onvoldoende vast, maar ga bijvoorbeeld voor fleece als tussenlaag.
Derde laag: een thermische, water- en winddichte jas
Investeer in een winterjas van goede kwaliteit die jarenlang meegaat en die de kou efficiënt buitenhoudt. De nieuwe technische stoffen maken fietskleding veel luchtiger, comfortabeler en lichter dan vroeger. Kies voor een model met opstaande kraag dat ook uw nek beschermt tegen de kou, bij voorkeur met grote zakken om uw muts en handschoenen in op te bergen.
En als het regent? Draag dan een fietsjas met een iets langer rugpand dat ook uw onderrug bedekt en u beschermt tegen opspattend water en vuil.
Nuttige accessoires
Een muts onder uw helm
De combinatie van helm en een muts is perfect om uw hoofd tegen de kou te beschermen. Kies een muts die u comfortabel onder uw helm kunt dragen, idealiter eentje met thermogelaste naden en oorbeschermers.
Winterfietshandschoenen
De uiteinden van uw lichaam zijn extra gevoelig zijn voor de kou, vooral als u met de fiets rijdt. Koop daarom volledig waterdichte en ademende handschoenen, liefst met antislip laag aan de handpalmzijde voor een betere grip op uw stuur en in een fluorescerende kleur voor een optimale zichtbaarheid in het donker.
Goed om te weten: Onder uw gewone fietshandschoenen kunt u nog een paar onderhandschoenen dragen. Deze geven 2 tot 3 °C extra warmte.
Praktisch maar niet onmisbaar: handschoenen met tactiele print op wijsvinger en duim. Zo hoeft u uw handschoenen niet meer uit te trekken om op uw smartphone te tokkelen als u stopt voor een korte pauze.
Fietsuitrusting voor het onderlichaam
Wielrennersbroek
Een lange of korte wielrennersbroek is handig om zadelpijn te voorkomen en uw rijcomfort te verbeteren. Kies een aansluitend model met inzetstuk of een ruimer model met een binnenshort en inzetstuk. Een inzetstuk voorkomt wrijving zodat u ook over langere afstanden comfortabel blijft trappen.
Winterfietsbroek
Te koop in de vorm van een licht gevoerde thermobroek met een vrij brede pasvorm, of in een iets dikkere en strakker zittende lycra uitvoering met of zonder bretellen. Voor een optimale bescherming tegen de kou kiest u best voor een model met extra winddichte inzetstukken.
Wintersokken
Door de kou kunnen uw voeten en tenen snel verkleumd raken. Draag daarom ademende sokken die uw voeten beschermen tegen water en wind. Of vraag in uw sportwinkel welke wintersokken het meest geschikt zijn voor op de fiets.
Volstaat de reglementaire fietsverlichting?
Fietsers zijn zwakke weggebruikers. De wet biedt hen extra bescherming, maar dat betekent niet dat ze geen verplichtingen hebben. Volgens het verkeersreglement moet uw fiets zijn uitgerust met minstens een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, gele of oranje reflectoren op de pedalen en gele of oranje reflectoren op de spaken of reflecterende stroken op de banden. Koersfietsen, mountainbikes en fietsen met kleine wielen (kinderfietsen, vouwfietsen ...) die niet zijn uitgerust met spatborden, moeten enkel 's nachts of bij zichtbaarheid van minder dan 200 meter over deze uitrusting beschikken.
Zodra het donker wordt of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter, moet uw fiets ook zijn uitgerust met een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan dat op 100 meter zichtbaar is. Deze lichten mogen constant branden of knipperen, u kunt ze bevestigen aan uw fiets of u mag ze ook zelf dragen.
Nu we het er toch over hebben, stellen we u graag onze twee partners voor op het gebied van veiligheid en zichtbaarheid:
- PROVIZ biedt een assortiment fluo-fietskleding en -toebehoren aan waarmee u uw zichtbaarheid en dus ook uw veiligheid verhoogt!
- Cosmo Connected is leverancier van helmen, verlichting en ander toebehoren voor de fiets. Hun app merkt het zelfs als u valt met de fiets en kan bij een ongeval de persoon van uw keuze waarschuwen.
Als u een P&V-fietsverzekering hebt, geniet u 20% korting op de websites van onze partners Proviz en Cosmo Connected. Uw kortingscode vindt u in de maandelijkse Fietsnieuwsbrief van P&V.
Is uw fiets verzekerd?
Op het vlak van veiligheid biedt onze P&V-fietsverzekering u een zeer complete en competitieve dekking. Hoeveel dat kost? Bereken zelf uw premie om een idee te hebben.
Vragen?
Al klant bij ons? Dan kunt u met al uw vragen over verzekeringen altijd en geheel vrijblijvend terecht bij uw adviseur. Nog geen klant? Hier vindt u een P&V-kantoor in uw buurt.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.