Hulp nodig bij een conflict? De rechtsbijstand helpt u om de vrede te bewaren.
Geschillen zijn helaas niet te vermijden: op het werk, tijdens uw hobby’s, op straat, met uw buren, …. Gelukkig is er de rechtsbijstand. Die zoekt voor u een oplossing als u er zelf niet uit raakt. Liefst in der minne, maar als het moet via de rechtbank.
Contacteer snel een P&V-adviseur voor een oplossing op uw maat.
De familiale verzekering van P&V
- Vergoedt de financiële gevolgen van uw burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die u of iemand van uw gezin toebrengt aan anderen
- De familiale verzekering is niet verplicht, maar wel onmisbaar om u en/of uw gezin te beschermen
- Op welke manier uw gezin ook is samengesteld.
Waarom een familiale verzekering afsluiten?
Bescherming voor het hele gezin
De familiale verzekering vergoedt de financiële gevolgen van uw burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die u of een gezinslid toebrengt aan anderen. Uw kinderen op kot, de kinderoppas, de poetshulp en zelfs de huisdieren: P&V beschermt letterlijk de burgerlijke aansprakelijkheid van het hele gezin.
Wereldwijd verzekerd
Per ongeluk een beeld omvergestoten in een museum in Frankrijk? Veroorzaken uw kinderen schade aan anderen op buitenlandse stage of Erasmus? De dekking van onze familiale verzekering geldt wereldwijd. Uw hele gezin slaapt op beide oren, waar jullie ook zijn.
Rechtsbijstand bij geschillen
Uw familiale verzekering vergoedt niet alleen schade, ook verdedigt ze uw belangen voor de rechtbank (in het kader van deze verzekering) wanneer nodig. Leed u schade en weigert de tegenpartij u te vergoeden? Dan betaalt P&V de kosten voor uw verdediging.
Bescherm uzelf en uw gezin, wereldwijd, voor maar 8,67 euro per maand*
Een ongelukje is snel gebeurd. De familiale verzekering is onmisbaar om u te beschermen tegen de mogelijke financiële gevolgen van een ongeluk in uw privéleven. En dat wereldwijd. Ook voor alleenstaanden en koppels zonder kinderen sterk aan te raden.
Contacteer snel een P&V-adviseur voor een oplossing op uw maat.
* tarief geldig vanaf 01/04/2022
Wat dekt de familiale verzekering?
Met een familiale verzekering van P&V bent u beschermd tegen de financiële gevolgen van een ongeval.
Letselschade en materiële schade
De familiale verzekering vergoedt zowel de letselschade (bijvoorbeeld verwondingen) als de materiële schade (bijvoorbeeld beschadigde goederen) op twee voorwaarden:
- De schade werd veroorzaakt in uw privéleven (dus niet in het kader van uw werk)
- De schade werd berokkend aan derden (mensen buiten uw gezin) of hun goederen.
Kosten voor uw verdediging
Uw familiale verzekering verdedigt uw belangen voor de rechtbank als dat (in het kader van een door deze verzekering gedekt geschil) nodig is.
U hebt bijvoorbeeld zelf schade geleden en de tegenpartij weigert u te vergoeden? Dan betaalt P&V de kosten voor uw verdediging.
Bijvoorbeeld: u huurt een hogedrukreiniger en uw zoontje beschadigt zowel uw auto, die van de buren als het toestel zelf. De familiale verzekering vergoedt de schade aan de auto van uw buren, aan het toestel maar niet de schade aan uw auto.
Enkele veelgestelde vragen
Is de familiale verzekering verplicht?
Neen
De familiale verzekering is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Anders betaalt u zelf voor de schade die u, of uw familie en huisdieren, aan anderen veroorzaakt.
Wanneer kan ik een beroep doen op mijn familiale verzekering?
De dekking van de familiale verzekering is zeer breed. Bekijk hier enkele praktijkvoorbeelden die aantonen hoe nuttig ze kan zijn.
Wat is de franchise van de familiale verzekering?
Bij elke schadevergoeding wordt een vrijstelling of franchise toegepast. Dat betekent dat u zelf het eerste deel van het schadebedrag betaalt, namelijk 262,50 euro (november 2018). Dit bedrag wordt maandelijks geïndexeerd.
Kan ik een familiale verzekering afsluiten als alleenstaande?
Ja
U kunt ook een familiale verzekering afsluiten voor uzelf. Meer nog, dat is zelfs sterk aan te raden. Want ook als alleenstaande kunt u schade aan derden veroorzaken.
Komt de familiale verzekering tussen als mijn huisdier iemand anders heeft gebeten?
Ja
De familiale verzekering dekt ook schade die wordt berokkend door uw huisdieren. Zelfs wanneer dit buitenshuis gebeurt, bijvoorbeeld wanneer uw hond een voorbijganger heeft gebeten!
Moet ik een familiale verzekering apart afsluiten voor mijn kinderen op kot of buitenlandse stage?
Neen
Daarvoor hoeft u geen aparte familiale verzekering af te sluiten. Zolang uw kinderen uw woning niet definitief hebben verlaten, blijven ze ook op kot gedekt via uw familiale verzekering. Bent u aangesloten bij P&V, dan zijn uw kinderen zelfs wereldwijd verzekerd!
Let wel: de familiale verzekering geldt niet voor ongelukjes die uw kinderen veroorzaken als autobestuurder of motorrijder. Daarvoor kunt u een beroep doen op de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering auto.
Wat betekent buitencontractuele aansprakelijkheid in de familiale verzekering?
Men spreekt over buitencontractuele aansprakelijkheid als u ‘aansprakelijk wordt gehouden voor schade aan derden (dat kan zowel materiële schade zijn als een aantasting van de fysieke of psychische integriteit van een persoon), en dit buiten elke contractuele band.
Enkele voorbeelden van deze aansprakelijkheid:
- U bent aan het voetballen met uw minderjarige kinderen en één van hen schopt een bal door het raam van uw buurman. Volgens het Burgerlijk Wetboek moet u als ouder de schade vergoeden.
- U wandelt met uw hond in het park en uw hond bijt een voorbijganger. Dan zult u als eigenaar van het dier aansprakelijk worden gesteld voor de schade die het heeft veroorzaakt.
Heeft de invoering van het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 invloed op mijn familiale verzekering?
Een woordje uitleg.
Waarom een nieuw Burgerlijk Wetboek 6?
Het Belgisch Burgerlijk Wetboek dateert uit de tijd van Napoleon (1804). Tweehonderdtwintig jaar later is de samenleving grondig gewijzigd, en was een update dringend nodig.
Het Belgisch Burgerlijk Wetboek bestaat uit tien boeken, waarvan er ondertussen al enkele in werking zijn. Nu is boek 6 over de buitencontractuele aansprakelijkheid aan de beurt.
De wijzigingen in het wetboek zijn onder andere bedoeld om mensen die schade hebben geleden waarvoor andere mensen aansprakelijk zijn, beter te beschermen.
Vanaf wanneer is het nieuw Burgerlijk Wetboek van toepassing?
Het nieuwe Burgerlijk Wetboek treedt in werking op de eerste dag van de zesde maand na de bekendmaking in het Belgisch Staatsblad. De wettekst werd op 1 juli 2024 gepubliceerd en treedt dus op 1 januari 2025 in werking.
Welke aansprakelijkheidsregels worden toegepast bij een schadegeval, die van het oude of van het nieuwe Burgerlijk Wetboek?
Dat hangt af van de datum van de schadeveroorzakende feiten. Gebeuren ze vanaf de inwerkingtreding van het nieuw Burgerlijk Wetboek 6 (dus vanaf 1 januari 2025) dan is het nieuwe wetboek van toepassing. Gebeuren de feiten vóór die datum, dan is het oude wetboek van toepassing.
Moet u zelf actie ondernemen opdat uw aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekering aangepast wordt aan het nieuw Burgerlijk Wetboek 6?
Neen. Als de voorwaarden van uw verzekering(en) veranderen door de inwerkingtreding van het nieuw wetboek, dan worden zowel u als uw P&V-adviseur hierover geïnformeerd.
Over welke verzekeringen gaat het concreet?
De familiale verzekering (ook Burgerlijke aansprakelijkheid (BA) Gezin) is één van de bekendste verzekeringen die wijzigingen zullen ondergaan. De voorwaarden van de BA Auto veranderen niet, die van de brandverzekering worden waarschijnlijk aangepast voor het gedeelte aansprakelijkheid. Maar geen nood, we brengen u als P&V-klant zeker tijdig op de hoogte!
Wijzigt uw premie door het nieuwe Burgerlijk Wetboek 6?
Er zijn op dit moment geen gekende elementen die een wijziging van de premie vereisen.
Wijzigen de voorwaarden van uw verzekeringen?
Het is mogelijk dat uw verzekeringsvoorwaarden veranderen door dit nieuwe wetboek, maar uw dekkingen zullen zeker niet verminderen, daar staat P&V garant voor!
Wat dekt de familiale verzekering niet?
Schade aan uw eigen goederen
De familiale verzekering komt niet tussen bij schade berokkend aan uw eigen goederen.
In het kader van een arbeidsovereenkomst
De familiale verzekering komt niet tussen bij schade berokkend in het kader van een arbeidsovereenkomst of op weg van of naar het werk.
Opzettelijke schade of onder invloed
Belangrijk: een familiale verzekering mag enkel de zaken uitsluiten die door de wetgever zijn bepaald.
U bent niet verzekerd als u:
- 16 jaar of ouder bent en de schade opzettelijk veroorzaakt.
- 18 jaar of ouder bent en de schade veroorzaakt als u dronken bent of onder de invloed van drugs.
Zaken die ook niet inbegrepen zijn
- motorvoertuigen waarvoor een BA-verzekering verplicht is (zoals uw auto)
- zeilboten van meer dan 300 kg en motorboten van meer dan 10 PK Din
- vliegtuigen en helikopters
- schade berokkend tijdens jachtongevallen
Op zoek naar een volledige en flexibele bescherming voor u en/of uw gezin,
nu en in de toekomst?
Met daarbovenop persoonlijk advies en de hulp van een verzekeringsexpert?
Vul dan dit formulier in. Een P&V-adviseur uit uw buurt contacteert u dan zo snel mogelijk om een afspraak te maken voor een verzekeringsoplossing op uw maat. Naar keuze bij u thuis, op kantoor of via een online-gesprek.
Bedankt voor uw interesse!
Uw P&V adviseur neemt spoedig contact met u op om samen de voorwaarden van onze verzekeringen te bekijken.
Uzelf en uw gezin beschermen bij een ongeval?
Bij een ongeval dat zich voordoet in uw privéleven, betaalt de verzekering P&V Ongevallen privéleven
- De medische kosten die uw ziekenfonds niet terugbetaalt (tot maximaal € 5.000 per ongeval), ook als er geen wettelijke tussenkomst voorzien is
- Een vergoeding bij blijvende ongeschiktheid én een vergoeding als u tijdelijk ongeschikt bent.
Waarom kiezen voor een ongevallenverzekering ?
Wereldwijde basisdekking op maat van het hele gezin
De verzekering komt tussen bij alle ongevallen, zolang deze zich voordoen in het privéleven. Van koken of klussen tot sportactiviteiten en zelfs verplaatsingen: thuis én tijdens uw vrijetijdsbestedingen bent u steeds verzekerd. En dat overal ter wereld, dus ook op vakantie!
Medische- en behandelingskosten terugbetaald
De verzekering P&V Ongevallen privéleven betaalt de medische en behandelingskosten (tot 5.000 euro per ongeval) die uw ziekenfonds niet vergoedt, ook als er geen wettelijke tussenkomst voorzien is.
Altijd vergoed bij tijdelijke en blijvende ongeschiktheid
U krijgt een vergoeding wanneer u als volwassene tijdelijk of blijvend ongeschikt bent. Bij een tijdelijke ongeschiktheid ontvangt u vanaf de 31ste dag een dagelijkse vergoeding. Hebt u geen inkomen? Dan ontvangt u nog steeds een vergoeding voor huishoudelijke ongeschiktheid.
Uitvoerige bijstand
Alle formules van de verzekering P&V Ongevallen privéleven geven u recht op bijstand. De ongevallenverzekering dekt onder meer de kosten voor huishoudhulp, tot 100 uur per ongeval, en thuisbezorging van maaltijden. Ook vervoerskosten worden gedekt tot maximaal 20 transporten per gedekt schadegeval. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verplaatsingen voor medische afspraken. Wij zorgen er ook voor dat uw kinderen op school geraken. Meer nog, we vergoeden de repatriëringskosten naar België bij een ongeval in het buitenland.
Veel op stap of liever thuis? Met de ongevallenverzekering privéleven zit u altijd goed
Een ongeval bij u thuis of in uw vrije tijd? Zorg voor financiële bescherming en bijstand voor uzelf, uw kinderen of het hele gezin met de ongevallenverzekering privéleven. Kies zelf de formule die u het beste past. Ook voor nieuw samengestelde gezinnen.
Contacteer snel een P&V-adviseur voor een oplossing op uw maat.
Wat dekt de ongevallenverzekering?
Medische kosten en behandelingskosten
De verzekering vergoedt zowel de medische kosten en behandelingskosten die niet gedekt zijn door een andere verzekering of ziekenfonds, als uw inkomensverlies op korte of lange termijn.
Bijstand
U hebt bij een ongeval recht op bijstand. Kiest u voor een overlijdensdekking als aanvullende waarborg, dan krijgen uw nabestaanden bij uw overlijden een bedrag uitgekeerd.
Wat is niet gedekt?
Ongevallen buiten uw privéleven
De ongevallenverzekering komt niet tussen bij ongevallen die niet plaatsvonden in uw privéleven, bijvoorbeeld:
- arbeidsongevallen
- ongevallen op weg van en naar het werk
- ziektes, behalve als ze het gevolg zijn van het gedekte ongeval
- ongevallen die het gevolg zijn van uw sportieve activiteiten als sportprofessional of als bezoldigde amateur
- ongevallen bij het paardenrennen of wielerwedstrijden
Let op: deze lijst is niet exhaustief.
Enkele veelgestelde vragen over de Ongevallenverzekering
Is een ongevallenverzekering verplicht?
Nee
Een ongevallenverzekering is niet verplicht, maar is wel een aanrader. Want zo beschermt u uzelf en uw gezin bij ongevallen in uw privéleven!
Hoeveel is de franchise bij de ongevallenverzekering?
Bij de terugbetaling van de medische kosten wordt een Engelse vrijstelling van 25 euro toegepast. Dat betekent dat van zodra de kosten hoger liggen dan 25 euro, u geen vrijstelling betaalt.
Heb ik de waarborg Bijstand in het contract Auto nog nodig als ik al een verzekering Ongevallen privéleven heb?
Ja, want de waarborg Bijstand in het contract Auto dekt andere zaken dan die van de verzekering Ongevallen privéleven.
Kan ik als volwassene enkel mijn kinderen verzekeren?
Nee, de verzekeringsnemer (en 1e verzekerde) is altijd een volwassene die 100% van de premie betaalt. Daarna kan hij/zij de kinderen opnemen in de verzekeringspolis.
Blijven mijn kinderen gedekt als ze op kot of op Erasmus (buitenland) gaan, of als ze aan de slag gaan als jobstudent?
Algemeen geldt dat de verzekering tussenkomt zolang de kinderen nog ten laste zijn van de ouders :
- Kot: als de kinderen nog financieel ten laste zijn van de ouders en de hoofdverblijfplaats nog steeds het gezinsadres is.
- Erasmus en buitenlandse stage: als het kind niet langer dan drie opeenvolgende maanden in het buitenland verblijft
- Jobstudent: Kinderen tot 24 jaar die vakantiewerk doen blijven verzekerd, zolang ze nog fiscaal ten laste zijn van hun ouders