Pensioensparen in trackers? Bekijk onze nieuwe mogelijkheden!

Gepost in: Life Sparen

Image of the blog article

Pensioensparen wordt steeds populairder onder jongeren. Door de onzekerheid over het wettelijk pensioen, kiezen veel Belgen voor een fiscaal voordelige oplossing om hun pensioen te plannen: pensioensparen. Veel jongeren beginnen al met pensioensparen vanaf hun eerste baan. De meerderheid kiest ervoor om te sparen via beleggingsfondsen. Hun jonge leeftijd zorgt namelijk voor een lange beleggingshorizon. Om in te spelen op deze groeiende behoefte, heeft P&V haar fondsenaanbod pensioensparen uitgebreid met drie aandelenfondsen, twee passieve indextrackers (ETF’s) en één actief beheerd aandelenfonds. 

Waarom pensioensparen via aandelenfondsen? 

De bekende uitspraak “hoe langer uw beleggingshorizon, hoe meer aandelen” is gebaseerd op de theorie dat sparen in aandelen minder risicovol wordt naarmate uw beleggingshorizon langer is. Op lange termijn heeft u met aandelen, historisch gezien, een hoger rendement dan met obligaties of vastrentende beleggingen. Het jaarlijks rendement van de wereldwijde aandelenindex MSCI World Index bedraagt sinds 1970 iets meer dan 9% per jaar. Hou er wel rekening mee dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst en dat u bij sparen via beleggingsfondsen geen intrest- noch kapitaalsgarantie heeft. 

Sparen voor uw pensioen doet u doorgaans op de lange termijn. En dan zorgt een paar procent meer per jaar wel degelijk voor een belangrijk verschil. Stel, u bent een 27-jarige en wil 1.000 euro per jaar voor uw pensioen op 67 jaar. Een rendement van 2, 4 of 6 procent per jaar zorgt dan na veertig jaar sparen voor grote verschillen in het eindkapitaal:

  • Na 40 jaar sparen met 2% per jaar: 61.610 euro
  • Na 40 jaar sparen met 4% per jaar: 98.827 euro
  • Na 40 jaar sparen met 6% per jaar: 164.048 euro

In de grafiek ziet u dat de grote verschillen vooral beginnen vanaf een looptijd van meer dan 20 jaar. Hoe jonger u bent, hoe interessanter het daarom is om te overwegen om meer in aandelen te investeren, terwijl u dichter bij uw pensioen misschien liever voor meer zekerheid kiest. 

Minder risico? Pensioensparen in een combinatie met tak 21 of gemengde tak 23-fondsen

Uw spaargeld voor uw pensioen volledig in aandelenfondsen investeren, is niet voor iedereen geschikt. Geen nood, want bij P&V kunt u uw premie verdelen over meerdere beleggingsopties. Zo kunt u kiezen voor een tak 21-levensverzekering, voor tak 23-fondsen die beleggen in een mix van aandelen en obligaties of, zoals de meerderheid van onze klanten, voor een combinatie van verschillende opties.

Op basis van uw persoonlijk beleggingsprofiel kunt u namelijk voor een gedeelte van uw premie kiezen voor zekerheid en sparen met een gewaarborgd rendement (tak 21). Met het andere deel kunt u mikken op een potentieel hoger rendement door te kiezen voor één of meerdere fondsen (tak 23). 

Uw keuze voor de manier waarop u spaart is bovendien zeer flexibel, één keer per jaar mag u de verdeling gratis aanpassen. Zo kunt u bijvoorbeeld starten met pensioensparen in een tak 23-formule met dynamische fondsen. Als uw pensioen dichterbij komt, kun u uw winsten veiligstellen of meer veiligheid in te bouwen door uw reserves en de premie in defensievere fondsen te investeren. U kunt er ook voor kiezen om uw reserve in tak 23 volledig over te dragen naar een tak 21-formule met een vaste rente. 

Een formule op maat? Uw P&V-adviseur bepaalt samen met u uw profiel en stelt op basis daarvan de verdeling voor die bij u past. Hij of zij informeert u graag over het potentiële rendement, de volatiliteit, sectoren en regio’s waarin de fondsen van uw gekozen pensioenspaarplan beleggen. 

Pensioensparen in een ETF of dynamisch fonds

Tot voor kort had u bij P&V de keuze uit acht tak 23-fondsen; één cashfonds en 7 gemengde fondsen die beleggen in een mix van obligaties en aandelen. Sinds kort heeft u nog meer keuze voor pensioensparen bij P&V.

Er zijn drie tak 23-fondsen die voor 100% in aandelen investeren aan het aanbod toegevoegd:  

  • Global Sustainable equities ETF
  • Global Climate Change Equities ETF
  • Europe Sustainable Fund 

Global Sustainable Equities ETF en Global Climate Change Equities ETF zijn tak 23-fondsen die voor 100% in een indextracker (ETF) op de MSCI World investeren. Hiermee belegt u in één klap in de belangrijkste aandelen ter wereld. De index omvat aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. Aangezien de Verenigde Staten het grootste gewicht innemen, belegt u ook voor een groot stuk in de Amerikaanse big tech-aandelen die de laatste jaren een groot deel van de groei voor hun rekening namen (Nvidia, Microsoft, Tesla, …). Beide fondsen volgen niet de moederindex, maar een afgeleide van de MSCI World. De bedrijven in de index worden geselecteerd op basis van de naleving van ecologische, sociale en bestuurscriteria (ESG).

Europe Sustainable Fund is een actief beheerd fonds dat belegt in Europese aandelen. Vandaag belegt het fonds in 55 aandelen van grote Europese bedrijven zoals Novo Nordisk, L’Oreal, ASML. Bij de selectie wordt ook rekening gehouden met bepaalde duurzaamheidscriteria door de beheerder van het onderliggende fonds (Degroof Petercam Asset Management).  

Actief of passief beheer? 
Bij actief beheer probeert de beheerder de markt te kloppen door actief aandelen te selecteren waarvan de verwachting is dat ze beter zullen presteren dan het marktgemiddelde. Bij passief beheer gebeurt er geen selectie, maar volgt de beheerder gewoon de samenstelling van de gevolgde index. Aangezien er geen actieve selectie gebeurt, belegt u via passief beheer doorgaans meer gespreid en zijn de beheerkosten meestal lager dan bij actief beheerde fondsen. 

Geïnteresseerd in pensioensparen bij P&V?

Wilt u beginnen met pensioensparen of wilt u uw bestaande contract herbekijken? Hier vindt u alle  precontractuele documenten of neem een kijkje op onze productpagina over pensioensparen op pv.be. Of neem contact op met uw P&V-adviseur. Hij of zij helpt u graag bij het maken van de juiste keuze. U kan vragen om gecontacteerd te worden of je kan onmiddellijk een (online) afspraak boeken.

 

Hoe beschermt u de levensstandaard van uw gezin als u iets overkomt?

Gepost in: Life Familie Woning

Image of the blog article

Stel: u of uw partner wordt plots arbeidsongeschikt of sterft. Dat is in de eerste plaats emotioneel een zware dobber, maar ook de financiële impact is niet te onderschatten. Desondanks heeft vandaag slechts één op de vier Belgen aan een levensverzekering met dekking bij overlijden gedacht en amper 13% heeft een dekking tegen arbeidsongeschiktheid.

Daarom deze vijf tips om optimaal te beschermen wat u samen met uw partner of gezin hebt opgebouwd:

1. Garandeer uw nabestaanden een dak boven hun hoofd als u er niet meer bent

Na een lange zoektocht hebt u het eindelijk gevonden: de woning van uw dromen. De plek waar uw kinderen in de tuin kunnen ravotten, op de bedden springen en de badkamer kletsnat achterlaten na het douchen...

U spendeerde uw spaargeld aan de notariskosten en de nodige opfrissingswerken, financierde het huis zelf met een hypothecair krediet en sloot ook een schuldsaldoverzekering af. Deze verzekering zorgt ervoor dat uw krediet (gedeeltelijk of helemaal) wordt afbetaald als u of uw medelener plots sterft zodat uw nabestaanden gewoon thuis kunnen blijven wonen.

Maar hoe werkt zo’n schuldsaldoverzekering precies?

Leent u als koppel, dan vraagt de bank meestal dat uw krediet volledig wordt afbetaald als een van beide leners overlijdt. Omdat u elk voor de helft eigenaar bent van de woning en dus ook de helft van het krediet aflost, is de meest voorkomende formule een 'fiftyfifty-verzekering'. Bij overlijden van een van de leners moet de ander nog maar de helft van het krediet terugbetalen.

En hoe zit het met de andere helft?

Stel. Mireille en Patrick kopen samen een huis met een hypothecair krediet. Mireille is bediende en verdient 2.000 euro per maand. Patrick is verkoper en heeft een maandelijks inkomen van 2.500 euro. Voor hun lening betalen ze elke maand 1.300 euro, ze houden dus 3.200 euro over voor hun levensonderhoud, ontspanning en spaarplannen.

Voor hun schuldsaldoverzekering kozen ze een fiftyfifty-regeling. Als Mireille sterft, lost de verzekeraar de helft van het krediet af. Patrick moet dan maandelijks ‘slechts’ 650 euro aflossen, maar omdat het loon van Mireille wegvalt, houdt hij wel nog maar 1.850 euro over om alle andere kosten te dekken. Veel ruimte voor ontspanning of sparen is er dan niet meer en in het slechtste geval moet Patrick zelfs zijn woning verkopen!

Ons advies:

  • Sluit een schuldsaldoverzekering die uw volledig krediet aflost als u of uw partner sterft. Zo hoeft de langstlevende zich alvast geen zorgen meer te maken over de verdere afbetaling van de lening.
  • U koopt een woning in Vlaanderen en sluit daarvoor een hypothecair krediet af? Dan hebt u, als u minstens 12 opeenvolgende maanden aan het werk bent, mogelijk recht op een gratis verzekering gewaarborgd wonen gedurende 10 jaar. Deze verzekering helpt u bij de aflossing van de lening wanneer u onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt. Alle informatie over deze verzekering vindt u op de website van de Vlaamse overheid.
  • U sluit een hypothecair krediet af om een woning in Wallonië te kopen? Dan hebt u, als u voldoet aan een aantal voorwaarden zoals het hebben van stabiele professionele situatie, mogelijk recht op een gratis verzekering voor de aflossing van uw lening in geval van verlies van inkomen, en dit gedurende de eerste acht jaar van uw hypothecair krediet. Alle informatie over deze verzekering vindt u op de officiële website van Wallonië

2. Bescherm de levensstandaard van uw gezin bij overlijden

Zo’n 40% van de Belgen schat dat hij of zij het na de dood van zijn of haar partner met 1.000 euro per maand minder moet doen. Deze schatting houdt rekening met de bedragen die worden uitgekeerd in het kader van allerlei verzekeringen (schuldsaldo, groepsverzekering...), maar niet met de begrafeniskosten en de successierechten. 30% raamt het inkomstenverlies zelfs tussen de 1.000 en 2.000 euro per maand en 3% denkt meer dan 2.000 euro te moeten inleveren.

Weet u of uw gezin zijn levensstandaard kunt behouden als uw inkomen wegvalt? En wat dan met uw toekomstplannen of de financiering van de studies van uw kinderen?

Ons advies: bereken samen met uw P&V-adviseur welk bedrag er nodig is om uw levensstandaard en eventuele spaardoelen te handhaven als u of uw partner wegvalt. Vergeet hierbij de begrafeniskosten en successierechten niet en hou rekening met een dubbel loonverlies, want:

  • Het inkomen van de overledene valt weg.
  • De overlevende partner moet misschien deeltijds gaan werken om voor de kinderen te zorgen of om andere taken over te nemen.

Bepaal vervolgens met uw P&V-adviseur volgens welke formule u het risico op overlijden het beste verzekert.

3. Blijven sparen als u moet rondkomen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering? Dat doet u zo:

U zet elke maand wat geld opzij voor uw pensioen, uw toekomstplannen of uw kinderen. Maar wat als u na een arbeidsongeval een langere tijd niet meer kunt werken?

De medische facturen stromen binnen, maar uw inkomen daalt. Als u werknemer bent, wordt uw loon de eerste 30 dagen van uw arbeidsongeschiktheid nog gewoon doorbetaald door uw werkgever. U verliest alleen de eventuele voordelen bovenop uw vast loon, zoals maaltijdcheques. Daarna krijgt u een uitkering van uw ziekenfonds. Die bedraagt 60% van uw brutoloon dat wordt afgetopt op een grensbedrag.

Vanaf de 13e maand spreekt men van invaliditeit en wordt uw uitkering opnieuw berekend. Samenwonenden krijgen dan 40% van hun bruto maandsalaris, alleenstaanden 55% en personen met gezinslast 65%. Ook voor deze uitkering geldt een dagelijkse loongrens.

Een gevolg van uw verminderd inkomen is dat u mogelijk uw spaarinspanningen tijdelijk moet staken. Blijft deze situatie echter duren, dan bouwt u niets meer op en brengt u misschien uw toekomst en die van uw gezin in gevaar.

Ons advies: kies voor een spaarverzekering met de optionele waarborg terugbetaling van de spaarpremies bij arbeidsongeschiktheid. U bent langer dan 90 dagen arbeidsongeschikt? Dan stort P&V uw spaarpremies voor u en blijft uw kapitaal gewoon aangroeien. Deze optie is trouwens beschikbaar voor spaarformules met belastingvoordeel, zoals pensioensparen, maar ook voor niet-fiscale spaarplannen. Uw P&V-adviseur vertelt u hier graag meer over.

4. Bescherm uw inkomen tegen langdurige arbeidsongeschiktheid

Als uw inkomen door een langdurige arbeidsongeschiktheid met 40% of 60% daalt, dan hebt u meer nodig dan een waarborg om te kunnen blijven sparen. Om in dat geval uw (woon- en andere) kosten te betalen en ervoor te zorgen dat uw koelkast gevuld blijft, moet u waarschijnlijk uw reserves aanspreken.

Ons advies: er bestaan verzekeringsoplossingen die voorzien in een extra maandelijks inkomen bovenop uw ziekte-uitkering als u langer dan 90 dagen arbeidsongeschikt. Deze waarborg kunt u in sommige gevallen combineren met een spaarplan zoals pensioensparen of u kunt een verzekering Gewaarborgd inkomen afsluiten. Zo compenseert u (gedeeltelijk) uw inkomensverlies zonder dat u al teveel uit uw financiële reserves moet putten. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw P&V-adviseur.

5. Verzeker uw toekomst vandaag

Voor jonge chauffeurs is het best lastig om een betaalbare verzekering te vinden voor hun eerste auto. Gelukkig neemt de premie meestal af naarmate de jaren vorderen en de rijervaring toeneemt...

Het tegenovergestelde is echter waar voor overlijdens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Want hoe ouder u bent, hoe hoger de premie wordt. Om tot het einde van uw verzekering van een voordelig tarief te kunnen genieten, begint u dus best zo vroeg mogelijk.

Bijkomend argument om er op tijd aan te beginnen: wie een overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, moet meestal een aantal medische formaliteiten vervullen. Omdat uw risico op gezondheidsproblemen toeneemt met de jaren, kan het zijn dat u vanwege uw leeftijd een ‘bijpremie’ moet betalen, dat bepaalde risico’s worden uitgesloten of dat uw gevraagde dekking zelfs helemaal geweigerd wordt.

Ons advies: om uw inkomen en spaargeld te verzekeren, is het natuurlijk nooit te laat. Maar hoe vroeger u ermee begint, hoe minder u betaalt.

Op zoek naar de beste financiële bescherming voor uw gezin?

Boek een gratis verzekeringscheck-up bij uw P&V-adviseur. Die maakt samen met u het totaalplaatje van uw gezinsinkomen, uw woonkrediet en uw spaarverwachtingen en bepaalt op basis daarvan of u extra bescherming kunt gebruiken en welke verzekeringsoplossingen daarvoor in aanmerking komen. Geheel vrijblijvend!

Uw verwarmingsketel laten keuren: hoe vaak moet het en waarom?

Gepost in: Woning

Image of the blog article

Op koude herfst- en winterdagen draait onze verwarming op volle toeren. Om ervoor te zorgen dat dit op een veilige, zuinige én duurzame manier gebeurt, is het belangrijk dat u uw cv-installatie regelmatig laat keuren en op punt stellen door een vakman.

5 goede redenen voor een regelmatige controle van uw verwarming

  1. Het is wettelijk verplicht! De periodieke keuring van cv-ketels door een erkend technicus is overal in België wettelijk verplicht.
  2. U verlengt de levensduur van uw verwarmingsinstallatie. Uw cv-ketel gaat langer mee als u hem regelmatig laat nakijken en het risico op pannes is vijf keer lager.
  3. U bespaart tot 10% op uw energiefactuur. Tijdens het onderhoud controleert uw technicus ook of de verbranding energiezuinig gebeurt. Zo blijft het rendement van uw ketel optimaal.
  4. U voorkomt CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een gifgas dat ontstaat als de brandstof in uw ketel niet goed wordt verbrand. Dit probleem doet zich normaal niet voor als uw verwarmingsinstallatie goed is geïnstalleerd en regelmatig wordt nagekeken.
  5. Een regelmatige onderhoudsbeurt is goed voor het milieu. De technicus zorgt ervoor dat uw ketel niet te veel brandstof verbruikt, controleert de uitstoot van de verbrandingsgassen en reinigt de afvoer ervan. Zo komen er minder schadelijke stoffen in de lucht terecht.

Hoe vaak moet u uw verwarmingsinstallatie laten nakijken?

Tijdens de keuring gaat de vakman na of uw installatie correct en veilig werkt, hij stelt ze goed af en controleert daarna of de verbranding milieuvriendelijk en energiezuinig gebeurt. In bepaalde gevallen moet u ook uw schoorsteen laten nakijken en reinigen, omdat de rookgassen hierlangs worden afgevoerd. De richtlijnen en de frequentie voor deze keuringen verschillen van gewest tot gewest en per type ketel.

U hebt een gasketel?

  • In Vlaanderen: uw ketel moet om de twee jaar worden gekeurd. Voor type B ketels (die omgevingslucht gebruiken) moet ook de schoorsteen tweejaarlijks worden geveegd. Voor type C ketels (luchtdichte systemen) is schoorsteenvegen niet verplicht.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: verplichte tweejaarlijkse EPB-Periodieke controle voor gasketels en gasboilers voor sanitair warm water.
  • In Wallonië: gasketels met een vermogen van minder dan 100 kW moeten om de drie jaar worden gecontroleerd, voor ketels met een hoger vermogen is dat om de twee jaar.

U hebt een stookolieketel?

In Vlaanderen, Brussel en Wallonië: stookolieketels moeten jaarlijks worden onderhouden en gecontroleerd. Dit omvat een algemene controle, reiniging, controle van de verluchting, verbrandingswaarden en schoorsteen.

U hebt een centraal stooktoestel op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool)?

Overal in België is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een geschoolde vakman verplicht. Voor de controle en reiniging van uw schoorsteen of rookgasafvoerkanaal alleen mag u eventueel ook een beroep doen op een (niet-erkende) schoorsteenveger.

Diagnostic approfondi voor oudere centrale verwarmingsinstallaties

Om te kijken of oudere centrale stooktoestellen (alle brandstoffen) nog energie-efficiënt genoeg zijn, werd in Wallonië de diagnostic approfondi in het leven geroepen. Vraag aan uw (erkende) onderhoudstechnicus wanneer dit onderzoek bij u moet gebeuren en of hij dit samen met de gewone periodieke controle kan doen. Zo bespaart u tijd en geld.

Hoe zit het als u een woning (ver)huurt?

Als verhuurder moet u ervoor zorgen dat de verwarmingsinstallatie van uw pand veilig en goed functioneert en dat deze bij aanvang van het huurcontract gekeurd of onderhouden ter beschikking wordt gesteld. De periodieke keuring en het onderhoud van de cv-ketel zijn meestal ten laste van de huurder.

Huurt u een woning? Dan kijkt u best even het huurcontract na. In sommige gevallen zorgt de verhuurder zelf voor de keuring.

Wat als u geen zorg draagt voor uw verwarmingsinstallatie?

Als u uw verwarmingsinstallatie niet onderhoudt, verhoogt u de kans op brand, ontploffing of waterschade in uw woning. Het grootste risico is CO-vergiftiging, wat elk jaar nog gemiddeld 20 dodelijke slachtoffers eist in België.

Hoe herkent u een mogelijk CO-probleem in huis?

Mogelijke CO-problemen herkent u onder andere aan:

  • de geur van verbrand stof
  • abnormale vochtigheid in huis
  • condensatie op de ruiten
  • loskomend behangpapier
  • roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond
  • gele in plaats van blauwe vlammen of abnormaal grote vlammen in uw gasgeiser
  • afschilferende verf boven uw verwarmingstoestel.

Wat zijn de lichamelijke symptomen van een CO-vergiftiging?

Symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizen, het zien van vlekken, misselijkheid en bij kinderen vaak buikpijn. Deze symptomen treden meestal op bij meerdere huisgenoten tegelijk.

Hoe kunt u een CO-vergiftiging voorkomen?

  • Laat uw toestellen installeren en onderhouden door een erkend vakman.
  • Verlucht uw woning regelmatig.
  • Wees voorzichtig met toestellen die niet op een schoorsteen zijn aangesloten (terrasverwarmers op butaangas, mobiele petroleumkachels...).

Solide bescherming voor jarenlang woonplezier

Huurder, verhuurder of blije bezitter van een eigen huis of appartement? Bij P&V stemt u uw brandverzekering af op uw woonbehoeften en kunt u bij schade rekenen op de hulp en goede raad van uw P&V-adviseur.


Bronnen: Engie, het KMI en team Claims van P&V

Decavi-verzekeringstrofee 2024 voor het VAPZ

Gepost in: Life

Image of the blog article

Op dinsdag 12 november reikte Decavi, onafhankelijk organisator van opleidingen en evenementen in de verzekeringssector, haar trofeeën uit voor de beste levensverzekeringsproducten van 2024. P&V won felbegeerde trofee voor haar Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen.

Lees hier het persbericht van Decavi.

Trofee voor Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen werd in 2023 uitgebreid met de mogelijkheid om ook in tak 23 te investeren. P&V is de eerste verzekeraar die u deze mogelijkheid geeft.

“Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen was een klassiek, stabiel en fiscaal interessant product waarin weinig innovatie heeft plaatsgevonden,” licht Wouter Demeulenaere, directeur Business Development Life & EB & Health, toe. “P&V lanceerde als eerste verzekeraar een geheel nieuwe versie die de voordelen van tak 21 en tak 23 combineert. Daarmee kunt u rekenen op een verzekeraar die dankzij zijn expertise, zekerheid én rendement kan bieden.”

VAPZ: iets voor u?

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is een fiscaalvriendelijke manier om te sparen voor uw pensioen als zelfstandige via een levensverzekering met een gewaarborgd rendement (tak 21) en/of een rendement dat gekoppeld is aan één beleggingsfonds, het Dynamic Multi Fund (tak 23). Via uw belastingaftrek en uw lagere sociale bijdragen recupereert u een deel van uw bijdragen voor het VAPZ.

Bekijk de infofiche en voorwaarden op de productpagina voor het VAPZ.

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd in de pensioenoplossingen voor zelfstandigen? Neem contact op met uw P&V-adviseur, die vertelt u er graag alles over.

De Decavi-levensverzekeringstrofeeën werden gepubliceerd op 12 november op www.decavi.be.

Een ongeval tijdens een feestje op het werk: is dat verzekerd?

Gepost in: Voertuig Van dag tot dag Motorfiets Fiets

Image of the blog article

Het einde van het jaar is traditioneel een periode waarin veel bedrijven feestjes organiseren voor hun personeel. Maar wat als u tijdens zo’n evenement een ongeluk krijgt?

Komt de arbeidsongevallenverzekering tussen voor ongevallen tijdens feestjes op het werk?

Niet automatisch. Belangrijk om te weten is wie de activiteit organiseert. Evenementen die door een personeelsvereniging of -club worden georganiseerd, zijn normaal gezien niet gedekt in de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever. Het is wel mogelijk dat voor dergelijke evenementen een extra ongevallenverzekering wordt afgesloten.

Als u echter deelneemt aan een activiteit die door uw werkgever wordt georganiseerd, vergoed en gepromoot (en waarbij u dus in principe onder gezag, leiding en toezicht van uw werkgever staat en beperkt bent in uw persoonlijke vrijheid), dan voert u een morele verplichting uit die voortvloeit uit uw arbeidsovereenkomst. In dat geval geldt de arbeidsongevallenwet doorgaans wél en bent u dus gedekt.

Er moet in elk geval worden voldaan aan de wettelijke voorwaarden voor een arbeidsongeval. Dit houdt het volgende in:

  1. Uw ongeval is:
  • een plotse gebeurtenis
  • met minstens één uitwendige oorzaak.
  1. Er moet een letsel zijn dat niet noodzakelijk leidt tot arbeidsongeschiktheid (of overlijden), maar dat wel minstens medische kosten met zich meebrengt.
  2. Er moet een oorzakelijk verband zijn tussen uw ongeval en uw letsel.
  3. Uw ongeval moet tijdens de uitvoering van uw arbeidsovereenkomst plaatsvinden.
  4. Uw ongeval moet zijn gebeurd door het feit van de uitvoering van uw arbeidsovereenkomst.

Geldt de arbeidsongevallenverzekering voor alle soorten bedrijfsactiviteiten?

Padeltoernooi, gesponsorde wandeling voor het goede doel of nieuwjaarsreceptie: in de arbeidsongevallenwet staan geen beperkingen voor wat het type van bedrijfsactiviteiten betreft. Alleen ongevallen die het slachtoffer opzettelijk veroorzaakt, zijn uitgesloten.

Wat als u voor of na een bedrijfsfeest of teambuilding een ongeluk krijgt onderweg?

Verplaatsingen van en naar activiteiten die uw werkgever organiseert, vallen onder het toepassingsgebied van de arbeidsongevallenwet en zijn gedekt. Dus als u na een teambuilding naar huis fietst, ongelukkig valt en uw pols breekt, dan komt de arbeidsongevallenverzekering tussen. Voorwaarde is wel dat uw ongeval gebeurt op het normale traject tussen uw verblijfplaats/arbeidsplaats en de plaats waar de activiteit doorgaat (en omgekeerd).

Stel: u drinkt enkele wijntjes tijdens een bedrijfsactiviteit en krijgt onderweg naar huis een ongeval. Bent u verzekerd?

De arbeidsongevallenwet voorziet in zo’n geval geen uitsluitingen of beperkingen. Volgens een CAO moet uw werkgever echter een preventief alcohol- en drugsbeleid uitwerken en is hij op grond van de welzijnswet verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Als u een verkeersongeval veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, dan wordt u wel zelf aansprakelijk gesteld voor de schade toegebracht aan derden.

Uw collega gaat met pensioen en organiseert zelf een afscheidsreceptie in het bedrijfsrestaurant. Is zo’n initiatief ook gedekt door de arbeidsongevallenverzekering?

Als deze receptie met de toestemming van uw werkgever werd georganiseerd op het bedrijf zelf, tijdens de werkuren of net erna, dan kan dit eventueel als arbeidsongeval worden beschouwd omdat u op dat moment nog in uw persoonlijke vrijheid bent beperkt en onder het gezag van de werkgever staat.

Een vrijblijvend evenement op initiatief van een collega kan dus in sommige gevallen ook onder de dekking arbeidsongevallen vallen.

Meer info over arbeidsongevallenverzekeringen?

Lees onze brochure 'Een arbeidsongeval. Waar heeft u recht op?' of check ons blogartikel Bent u verzekerd als u tijdens het telewerken een ongeval krijgt?

U bent werkgever? Neem een kijkje op de webpagina van onze arbeidsongevallenverzekering of ontdek onze blogs:

Nieuwe artikels