Iedereen kan beleggen: 5 beleggingstips

Gepost in: Life Sparen

Image of the blog article

Iedereen kan beleggen, zolang u maar rekening houdt met uw persoonlijke noden en financiële mogelijkheden. Met deze vijf tips zetten we u alvast op weg.

1. Zorg voor een spaarbuffer

Beleggen doet u niet om op korte termijn zeer rijk te worden, maar wel om op middellange en lange termijn financieel onafhankelijk te worden. Beleg daarom alleen met geld dat u op korte termijn niet nodig hebt. Voor de (on)verwachte uitgaven op korte termijn legt u best een spaarbuffer aan. Aangeraden wordt om een buffer op te bouwen van drie tot zes maal uw maandelijkse gezinskomen. Grote onverwachte uitgaven kunt u opvangen door uzelf goed te verzekeren.  

2. Start met kleine bedragen

Veel beginnende beleggers worden lichtjes nerveus als ze de woorden beurs of aandelen horen. Is het vandaag wel een goed moment om te beleggen? Wat als de koersen morgen dalen? Een beleggingsverzekering zoals niet-fiscaal sparen en beleggen van P&V kan dan een oplossing bieden:

  • Instappen kan met kleine bedragen (vanaf 50 euro per maand).
  • U kunt investeren in een combinatie van tak 21 (gewaarborgd rendement) en/of tak 23 (beleggingsfondsen).
  • Door maandelijks een gedeelte van uw geld te beleggen, stapt u in tegen gemiddelde koersen en hoeft u zich geen zorgen meer te maken over het ideale instapmoment.

Gespreid instappen dankzij Drip Feed

Ook als u een groter bedrag wil investeren, kunt u gespreid instappen in fondsen dankzij de gratis optie Drip Feed. Kiest u voor deze optie, dan wordt uw inleg niet onmiddellijk belegd op de beurs, maar in het fonds Money Market SRI Fund. Dit cashfonds belegt niet in aandelen, maar in kortlopende obligaties en heeft risicoklasse 1 (= de laagste risicoklasse). Maandelijks wordt dan een gedeelte van uw inleg overgedragen van het Money Market Fund naar één of meerdere andere fondsen die wel in aandelen investeren.

3. Risicospreiding met gemengde fondsen

U kunt online een beleggingsrekening openen en zelf eenvoudig aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten kopen en verkopen. Maar hoe begint u hieraan als u zelf geen beursexpert bent?

Beleggen in gemengde fondsen is een goede oplossing voor beleggers die goed gespreid willen investeren en hier niet al te veel tijd aan kwijt willen zijn. Zo belegt u eenvoudig in een ruim pakket van aandelen, obligaties en/of andere beleggingsinstrumenten. Op die manier spreidt u het risico. Bovendien zal de fondsbeheerder uw portefeuille actief beheren en, indien nodig, aanpassen aan de marktomstandigheden.

Gemengde fondsen hebben daarnaast als voordeel dat de meeste type beleggers een gemengd fonds vinden dat past bij hun risicoprofiel. In functie van het percentage dat in aandelen belegd wordt, bestaan er defensieve, neutrale en dynamische gemengde fondsen. Bij P&V hebben we momenteel 6 gemengde fondsen:

De gemengde fondsen van P&V % aandelen (31/10/2023)
Stability Fund 20%
Balanced Low Fund 35%
Balanced Fund 49%
Dynamic Fund 68%
Dynamic Multi Fund 62%
PTAM Global Allocation Fund (nieuw!) 66%

 

Op deze pagina vindt u een overzicht van al onze fondsen en hun belangrijkste kenmerken (type fonds, hoe presteert het fonds ten opzichte van andere fondsen, de duurzaamheid van het fonds, …). In de fondsenfiche vindt u meer details (historische rendementen, de samenstelling van de portefeuille, …). De fondsenfiches worden maandelijks geüpdatet.

4. Doe (een tijd) niets

Als beginnend belegger is de verleiding groot om elke dag de beurskoersen te bekijken. Dat is niet verstandig, de beurzen gaan nu eenmaal op en neer. Laat uw geld zijn werk doen en houd de lange termijn voor ogen.

De grootste fout die beleggers maken, is zich laten leiden door hun emoties. Uiteraard wordt niemand er vrolijk van als zijn beleggingsportefeuille in waarde daalt. Maar, als u ruim gespreid belegt, is het spreekwoord ‘tijd heelt alle wonden’ van toepassing.

Nemen we als voorbeeld de evolutie van de MSCI World Index. Dat is de grootste beursindex ter wereld die meer dan 1.500 aandelen uit 23 landen omvat. Wie op 1 januari 1994, 10.000 euro in deze index zou belegd hebben, zou op 1 januari 2024, 90.000 euro hebben gehad. Dat komt neer op een jaarlijks rendement van 7,61% de afgelopen 30 jaar.

Bekijken we echter het rendement per jaar, dan zien we enorme verschillen. Negen keer kon de index een positief rendement van meer dan 20% voorleggen. Daartegenover stonden ook zes jaren waarin het rendement negatief was.

5. Leg accenten in uw portefeuille

Eén of meerdere gemengde fondsen zijn ideaal als fundament van uw beleggingsportefeuille. Door hun ruime spreiding vormen ze een solide basis om al te zware stormen op de financiële markten te kunnen doorstaan.

Als u wat meer ervaring of interesse in de beurs hebt, dan kunt u deze kern (60% à 70% van uw portefeuille) aanvullen met thematische (aandelen)fondsen die aansluiten bij uw voorkeuren en overtuigingen. Deze themafondsen zijn doorgaans risicovoller aangezien er minder gespreid wordt, maar hebben, om dezelfde reden, ook een hoger rendementspotentieel.

Bij P&V hebben we momenteel 4 themafondsen die volgens ons inspelen op thema’s die in de toekomst belangrijker zullen worden:

  1. Global Climate Change Equities ETF
  2. Healthcare Fund
  3. Water ETF
  4. Energy Transition Fund

Meer weten?

U kunt zelf op zoek gaan op onze fondsenpagina of het uzelf extra makkelijk maken door contact op te nemen met uw P&V-adviseur.

10% op de omnium en mini-omnium*

Ontdek hier onze actie   

* Aanbod onder voorwaarden, geldig tot 30/04/2025

Nieuwe artikels