Is een brandverzekering verplicht voor verhuurders?
Sinds 1 januari 2019 is een brandverzekering (of woningverzekering) voor verhuurders wettelijk verplicht in Vlaanderen. Maar een brandverzekering is een aanrader voor elke verhuurder, zelfs al heeft uw huurder een brandverzekering. In de verzekering van de huurder is de woning immers verzekerd tegen de werkelijke waarde in plaats van tegen de nieuwwaarde. En dat kan u als verhuurder bij schade erg duur komen te staan. Bovendien zijn er nog heel wat gevallen waarin de huurder niet aansprakelijk is voor de schade, zoals bijvoorbeeld stormschade. En dan zijn de kosten voor uw rekening.
Waarom sluit ik beter zelf ook een brandverzekering af als ik een woning verhuur?
Als eigenaar wilt u bij een schade de vergoeding krijgen die nodig is om uw woning terug in zijn oorspronkelijke staat te herstellen of te vervangen. De brandverzekering die uw huurders afsluiten tegen huurrisico’s, wordt berekend op de werkelijke waarde van uw woning. Dat betekent de nieuwwaarde, verminderd met een slijtagegraad. De slijtagegraad van een gebouw is de waardevermindering op basis van ouderdom, gebruik, kwaliteit van het onderhoud.
Als eigenaar en verhuurder laat u daarom beter uw eigendom verzekeren tegen nieuwwaarde. Dat betekent dat uw woning verzekerd is tegen de prijs die nodig is om het na een brand of andere schade in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen, of te heropbouwen. Hebt u als eigenaar geen brandverzekering, dan kunt u bij een schade veel geld verliezen, zelfs al is uw huurder correct verzekerd.
Is mijn huurder altijd verantwoordelijk voor de schade?
Neen, uw huurder is niet altijd verantwoordelijk voor de schade in uw woning. Denk maar aan een kortsluiting in uw elektriciteitskast of uw dak dat wegwaait bij een storm. Of als bij noodweer uw tuin overstroomt of uw kelder onder water zet.
En wat met een gemeubelde huurwoning?
Verhuurt u uw woning gemeubeld? In dat geval moet u als eigenaar-verhuurder ook uw meubelen mee laten opnemen in uw brandverzekering, ze zijn immers uw eigendom.
Tijdelijke leegstand
Daarnaast is uw woning misschien niet altijd verhuurd. Dat heet tijdelijke leegstand. En in dat geval, kunt u onmogelijk een beroep doen op de verzekering van uw huurder.
Vragen over de brandverzekering of andere verzekeringen?
Hebt u vragen over wie in welke gevallen verantwoordelijk is voor de schade aan uw huurwoning? Wilt u ook tijdens de periode dat uw woning leegstaat correct verzekerd zijn? Of wilt u meer weten over de verschillende waarborgen in de brandverzekering van P&V Verzekeringen? Contacteer dan snel uw P&V-adviseur. Hij vertelt u graag meer over de voordelen van de P&V Ideal Woning, de brandverzekering van P&V.
Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt
Met uw P&V-adviseur:
- Verzekeringen in een verstaanbare taal
- Uitstekende productkennis
- Afspraak wanneer het u past
Nog geen klant? Vind een P&V-adviseur in uw buurt
Uw woning verzekeren
Wat is een brandverzekering? Welke formule kiezen?
- Tegen welke risico's verzekert een brandverzekering of woonverzekering?
- Wat dekt de brandverzekering? Voorbeelden uit de praktijk.
- De rechtsbijstandverzekering voor uw woonverzekering: een interessante aanvulling?
- Verzekering tegen diefstal en inbraak: wat moet u weten?
- Afstand van verhaal tegen de huurder: een interessante optie?