Wereld Parkinson Dag

Gepost in: Van dag tot dag

Image of the blog article

11 april 1755 is de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson. Hij herkende en beschreef als eerste de symptomen van de ziekte van Parkinson als een samenhangend geheel.

Een op 100 mensen krijgt Parkinson


Wist u dat een op 100 mensen ouder dan 60 jaar de diagnose Parkinson krijgt? Daarom staan we vandaag graag even stil bij deze zware ziekte. Maar wat doet deze ziekte eigenlijk?

Hersencellen die dopamine aanmaken, sterven


Bij Parkinsonpatiënten sterven geleidelijk de hersencellen die dopamine aanmaken. Dopamine is een neurotransmitter, een stof waarmee onze hersencellen via het ruggenmerg en de zenuwen prikkels doorgeven aan, onder andere, onze spieren. Ook andere hersencellen en neurotransmitters gaan bij Parkinsonpatiënten om een nog onbekende reden minder goed functioneren. De ziekte verandert hun beweging, gedrag en uiterlijk en is een handicap in alles wat ze doen.

Wat doen wij als verzekeringsmaatschappij?

In onze levensverzekeringen of groepsverzekeringen zit vaak een dekking tegen arbeidsongeschiktheid. Wie tijdens de looptijd van zijn contract de ziekte van Parkinson krijgt, kan vanaf een arbeidsongeschiktheid van 25% rekenen op een rente. Deze rente wordt berekend in functie van het bedrag dat bij onderschrijving van het contract werd bepaald en het arbeidsongeschiktheidspercentage. Naarmate de klachten van de verzekerde patiënt veranderen of toenemen, evolueert onze tussenkomst mee, en dit tot de einddatum van het contract.

Steek Parkinsonpatiënten een hart onder de riem


Bij Parkinson denken we meestal aan oude mensen die beven. Maar dat is maar één aspect: Parkinsonpatiënten gaan trager en minder bewegen, ondervinden problemen bij het communiceren, en krijgen soms ook cognitieve problemen. Parkinsonpatiënten schamen zich voor hun ziekte en raken daardoor vaak geïsoleerd. Kent u mensen met Parkinson? Steek hen vandaag een hart onder de riem. Met een gesprek, een bezoek of uitstapje samen toont u dat ze erbij horen en dat u hen niet bent vergeten.
 

Nieuwe artikels