Trampoline in uw tuin? Zo houdt u het veilig!

Gepost in: Familie Woning Van dag tot dag Vakantie

Image of the blog article

Een trampoline in uw tuin? Uw kroost springt vast een gat in de lucht! Maar lees misschien toch eerst even de volgende tips voor veilig en goed verzekerd springplezier…

Meer trampolines = meer ongevallen

Trampolines verkopen als zoete broodjes. Helaas neemt daardoor ook het aantal ongevallen bij kinderen toe. In tien jaar tijd zien we maar liefst 18 keer meer ongevallen. De meest voorkomende letsels zijn beenbreuken, verstuikingen en hersenschuddingen. Vooral kinderen jonger dan zes jaar lopen meer risico omdat hun botten en hun motoriek nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Het merendeel van de ongevallen gebeurt als meerdere personen tegelijk springen. Vooral met trampolines zonder vangnet is het oppassen geblazen, want bij één derde van alle ongevallen tuimelt het slachtoffer van de trampoline en dit zorgt meteen ook voor de zwaarste letsels.

De basis: installeer uw trampoline zoals het hoort

  • Kies een vrije en vlakke zone, vrij van alle mogelijke gevaren, zoals hekken, hagen, bomen, waslijnen enzovoort.
  • Zet uw trampoline op een ondergrond die de schokken zo min mogelijk dempt. Zo blijft de energie die vrijkomt tijdens het springen behouden en dat zorgt dan weer voor een betere sprong- en kaatskracht. Gazon, zand of schors zijn bijvoorbeeld prima opties, en dat ze meteen ook het geluid dempen, is mooi meegenomen...
  • Plaats een trampoline nooit op beton of een ander hard oppervlak als u geen veiligheidsnet of valmatten aanbrengt.
  • Zorg voor een veilige valzone van minstens 2,5 meter rond de trampoline en hou deze zone altijd vrij.
  • Veranker de trampoline stevig in de grond zodat ze bij stormweer niet gaat vliegen en ernstige schade veroorzaakt!

Kies het juiste materiaal

  • Koop een ronde trampoline, rechthoekige trampolines zorgen voor een gevaarlijk hoge terugslag.
  • Plaats hoge veiligheidsnetten rondom de trampoline.
  • Gebruik de trampoline niet zonder stootkussens die de veren, de haken en het frame van de trampoline volledig bedekken.
  • Lees aandachtig de veiligheidsvoorschriften in de handleiding.

Onderhoud uw trampoline regelmatig

Inspecteer uw trampoline regelmatig, ook als ze nog nieuw is. Controleer de stof, de naden, de veren, het frame en het net. Een onderdeel lijkt in slechte staat? U merkt scheurtjes in het doek of een probleem met de stabiliteit van het frame? Dan verbiedt u best het gebruik van uw trampoline tot de nodige onderdelen zijn vervangen of hersteld door een vakman.

Zorg ervoor dat de veiligheidsregels worden nageleefd

De meeste trampolineongevallen worden veroorzaakt doordat meerdere personen tegen elkaar botsen (bijvoorbeeld hoofd tegen hoofd). Daarom raden we u aan om één kind tegelijk op de trampoline te laten springen. En ook om de volgende veiligheidsprincipes na te leven:

  • Kinderen van zes jaar en jonger houdt u beter nog even weg van de trampoline.
  • Zorg voor toezicht van een volwassene in de omgeving van de trampoline.
  • Stap niet met schoenen op de trampoline, ga voor blote voeten of sokken.
  • Pas op voor gymnastiekoefeningen of stunts, zoals gevaarlijke sprongen of salto's.
  • Laat kinderen nooit af de trampoline springen. Vraag ze om tot aan de rand te lopen, te gaan zitten en dan eraf te komen.
  • Laat geen ladder of stoel in de buurt van de trampoline staan om te voorkomen dat jonge kinderen onbewaakt op de trampoline stappen.
  • Laat kinderen niet op een natte trampoline spelen.

Reken op de familiale verzekering van P&V

De laatste maanden brengen we meer tijd thuis door dan anders. Niet te verwonderen dat dat het aantal ongevallen in en rond de woning is toegenomen... En ook op de trampoline is een ongelukje gauw gebeurd!

Een voorbeeld. Uw zoon speelt met de kinderen van de buren op de trampoline. Helaas vergat u het vangnet goed vast te maken en na een acrobatische sprong tuimelt een buurjongen van de trampoline. Hij valt met zijn hoofd op het terras en moet naar het hospitaal met een hersenschudding. Als uw buurman u aansprakelijk stelt voor dit ongeluk, dan krijgt u mogelijk de medische en andere facturen gepresenteerd. Maar met een familiale verzekering van P&V kunt u gerust zijn: in dit scenario vergoeden wij de gevolgen van uw vergetelheid… 

Kortom: met een trampoline in uw tuin is een familiale verzekering geen overbodige luxe.

Goed om te weten: zolang de coronacrisis duurt, krijgen klanten met een familiale verzekering bij P&V een gratis dekking voor ongevallen in het privéleven. Deze vergoedt de persoonlijke medische kosten na een ongeval in uw vrije tijd, en dit tot 2.500 euro na tussenkomst van het ziekenfonds of een ander derdebetalerssyteem en zonder vrijstelling. Dus ook op de trampoline bent u bij ons goed verzekerd.
 

Meer informatie over onze familiale verzekering? Contacteer uw P&V-adviseur.

Nog geen klant? Vind hier een verzekeringsadviseur in uw buurt.

Nieuwe artikels