Hoe voorkomt u een keukenbrand?
Elk jaar komen in België ongeveer 20 000 woningbranden voor. Hierbij vallen jaarlijks tientallen doden en duizenden gewonden. Er is ook voor meer dan 300 miljoen euro aan materiële schade. Uit statistieken blijkt bovendien dat het aantal slachtoffers van woningbranden toeneemt.
Preventie is dan ook broodnodig. Te beginnen in de keuken, want maar liefst een derde van alle woningbranden ontstaat daar. Als u achter het fornuis de volgende eenvoudige veiligheidstips in acht neemt, hoeft het nooit zover te komen.
11 tips om brandveilig te koken
- Laat uw potten of pannen nooit onbewaakt achter op het vuur. Verstrooid of snel afgeleid? Gebruik dan een kookwekker of de alarmfunctie van uw gsm.
- Zorg ervoor dat de steel van de pan waarmee u kookt niet uitsteekt en plaats potten en pannen zoveel mogelijk achteraan op het fornuis om te vermijden dat u ertegenaan loopt.
- Houd brandbare spullen zoals houten lepels, keukenpapier of handdoeken op veilige afstand van uw fornuis.
- Frituur niet in een wokpan of gewone pan. Zonder thermostaat hebt u geen controle over de temperatuur van de olie.
- Zet uw friteuse op een stabiele plaats, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. Laat uw friteuse tijdens het gebruik nooit onbewaakt achter en ververs het vet bij voorkeur na tien baksessies.
- Let op met oude elektrotoestellen. Ook al gebruikt u die vintage broodrooster van oma hooguit twee keer per jaar, erg brandveilig is hij waarschijnlijk niet meer. Misschien investeert u toch beter in een nieuw exemplaar.
- Maak de filter van uw dampkap minstens één keer om de drie maanden schoon en houd uw keukentoestellen proper. Opgehoopt vet in de dampkap, kruimels in de broodrooster, etensresten op de kookplaat, ... zijn onhygiënisch en vergroten het risico op brand.
- Sluit elektrische keukenapparaten direct aan op het stopcontact, gebruik geen verdeelstekkers om toestellen samen aan te sluiten. En trek de stekker uit van apparaten die u niet gebruikt en die niet constant stroom nodig hebben.
- Controleer of de potten, borden, schalen en deksels die u gebruikt om voedsel te bereiden of op te warmen bestand zijn tegen de (microgolf)oven. Als u eten opwarmt in een microgolfoven, sluit dan de pot of schaal niet hermetisch af zodat de stoom kan ontsnappen.
- Begin niet te koken als u in de vroege uurtjes thuiskomt of te veel hebt gedronken.
- Hebt u jonge kinderen? Laat ze, als dat mogelijk is, in de tuin of in een andere kamer spelen terwijl u kookt.
Blusmiddelen, het overwegen waard
Een branddeken of draagbare brandblusser (schuim of poeder) kunnen handig zijn om een beginnende brand te blussen. U bewaart deze blusmiddelen best op een plaats waar u snel bij kunt.
Een voorwaarde is wel dat u op voorhand bestudeert hoe u ze moet gebruiken. Als het brandt, is er geen tijd meer om de gebruiksaanwijzingen te lezen.
U krijgt de brand niet onder controle?
Krijgt u de brand niet onder controle? Breng dan uzelf en uw huisgenoten in veiligheid en bel 112.
Als u de hulpdiensten belt, bevindt u zich meestal in een stressvolle situatie. Het is belangrijk dat u in dat geval de volgende informatie meedeelt aan de operator:
- de juiste locatie (gemeente, straat en huisnummer)
- wat er precies gebeurd is
- of er gewonden zijn
- wie u bent.
Kies een goede brandverzekering voor uw woning
Hobbykok of keukenkluns? Aan het fornuis is voorzichtigheid geboden, want elk jaar raken tientallen woningen onbewoonbaar na een keukenbrand.
De brandverzekering van P&V is een sterke basisverzekering waarbij u zelf kiest welke extra’s u wilt verzekeren en hoe de schade hersteld wordt.
Uw P&V-adviseur beantwoordt graag al uw vragen. Bel hem snel voor een vrijblijvende offerte op maat.