Niet-fiscaal sparen en beleggen
Spaar- en beleggingsoplossingen zonder fiscaal voordeel
We willen allemaal bepaalde dromen of projecten realiseren. Om deze toekomstige projecten te financieren, kunt u via het niet-fiscaal sparen van P&V geleidelijk aan een kapitaal opbouwen. Of u kunt uw bestaand vermogen spreiden en op zoek gaan naar een potentieel hoger rendement.
Niet-fiscaal sparen is een levensverzekering bestaande uit een combinatie van een door de verzekeringsonderneming gegarandeerd rendement (tak 21), en/of een rendement dat gekoppeld is aan beleggingsfondsen (tak 23). Voor tak 23 biedt P&V geen rendements- of kapitaalgarantie. Alle duurzaamheidsinformatie over dit product vindt u bij ons duurzaamheidsbeleid.
Alle (pre)contractuele documenten vindt u hier.
Waarom niet-fiscaal sparen & beleggen via P&V?
In de beurs investeren zonder expert te zijn
Kiest u voor fondsen, dan worden die actief door specialisten beheerd, zodat u die niet moet opvolgen. Onze experts reageren onmiddellijk en gepast op beurstendensen.
Risicospreiding
Naargelang uw voorkeur spaart of belegt u zowel in een oplossing met een gewaarborgd rendement (tak 21) of in fondsen, zonder gegarandeerd rendement (tak 23).
Uw spaargeld blijft beschikbaar
U kunt op elk moment (een deel van) uw spaarreserve opvragen. Op het gedeelte dat u in tak 23 investeert, zijn er geen uitstapkosten vanaf het vierde jaar. Op het gedeelte in tak 21 zijn er geen uitstapkosten op de einddatum van het contract.
Wat brengt mijn spaargeld op?
Bereken het hier
De grafiek met inflatie houdt rekening met een inflatie van 2,62% (Gemiddelde inflatie België per jaar 2014-2023; Bron: inflation.eu op 15/01/2024).
Bovenstaande simulator heeft enkel tot doel om u de impact duidelijk te maken van tijd, rendement en inflatie op een belegging en/of spaarplan. Dit is geen beleggingsadvies over een financieel product. We raden u ten stelligste aan om, vooraleer een beleggingsproduct te onderschrijven, steeds de wettelijke en andere informatiedocumenten te raadplegen . En in het bijzonder na te gaan wat de risico’s, kosten en taksen zijn die bij elk financieel instrument horen. Bij beleggen gaan risico en rendement hand in hand. Hoe hoger het risico, hoe groter het potentieel rendement, maar ook hoe groter de kans dat u (een deel) van uw geïnvesteerd kapitaal kunt verliezen.
Spreek er over met een P&V-adviseur
Samen bekijken jullie hoe u mogelijk meer uit uw spaargeld haalt, volgens uw eigen situatie en wensen.
Waarom is mijn spaarboekje vandaag een verliesboekje?
Op jaarbasis bedraagt de inflatie in België momenteel 7,98% volgens inflation.eu. Dit betekent dat goederen en diensten bijna 8% duurder zijn geworden het afgelopen jaar. Over de afgelopen 10 jaar bedroeg de inflatie gemiddeld 2,08% per jaar.
Het rendement op uw spaarboekje ligt vandaag heel wat lager. Met andere woorden: uw spaargeld wordt steeds minder waard, waardoor uw koopkracht daalt.
Onderstaande grafiek toont het in één oogopslag: had u 10 jaar geleden 10.000 euro op uw spaarboekje staan aan 0,11% intrest, dan is uw geld vandaag nog maar 8.180 euro waard. Door de inflatie bent u dus bijna 20% armer geworden!
Hoeveel reserve moet er op mijn spaarboekje staan?
Ook al staat de rente op spaarrekeningen laag, toch raden we u zeker aan om genoeg spaargeld opzij te houden als financiële buffer, voor onvoorziene kosten.
Waarvoor hebt u een spaarbuffer nodig?
- Om dure maanden te overbruggen, zoals bijvoorbeeld de eerste schoolmaand.
- Om meubels, huishoudtoestellen, … te vervangen als het nodig is.
- Voor een onverwachte herstelling aan uw auto.
- Voor kleine onderhoudswerken aan uw woning.
Hoe hoog moet mijn geldreserve zijn?
Hoeveel spaargeld u minimaal moet hebben, hangt dus sterk af van uw persoonlijke situatie: woont u samen of alleen, hebt u inwonende kinderen, hebt u een auto, … Algemeen wordt aangeraden een spaarbuffer te voorzien die gelijk is aan drie tot zes keer het netto gezinsinkomen.
In onderstaande tabel vindt u de aangewezen spaarbuffer in verschillende situaties:
Situatie | Minimale buffer |
---|---|
Alleenstaande, geen kinderen, huurwoning, zonder auto, netto maandloon 1.965 euro | 3.750 euro |
Koppel, geen kinderen, huurwoning, compacte auto vervangwaarde 5.000 euro, gezamelijk netto maandinkomen 4.230 euro | 12.250 euro |
Koppel, geen kinderen, eigen huis, compacte middenklassenwagen vervangwaarde 8.000 euro, gezamelijk netto maandinkomen 4.720 euro | 18.250 euro |
Koppel, twee kinderen, eigen huis, middenklassenwagen vervangwagen 12.000 euro, gezamelijk netto maandinkomen 4.850 euro | 23.250 euro |
De cijfers zijn afkomstig van de BufferBerekenaar van het Nederlandse Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en geven u een goed idee van het geld dat u beschikbaar moet hebben.
Wat is het effect van een hoger rendement op mijn spaarreserve?
In de tabel hieronder ziet u de impact die tijd en een bepaald rendementspercentage kunnen hebben op de ‘winst’ op een belegging van 10.000 euro.
|
0,11% |
3% |
5% |
---|---|---|---|
5 jaar |
55 euro |
1.592 euro |
2.762 euro |
10 jaar |
110 euro |
3.439 euro |
6.288 euro |
15 jaar |
166 euro |
5.779 euro |
10.789 euro |
20 jaar |
222 euro |
8.061 euro |
16.532 euro |
De getoonde winst gaat ervan uit dat opbrengsten opnieuw worden geherinvesteerd en dat het rendementspercentage gedurende de ganse periode dezelfde blijven. Bij beleggen gaan risico en rendement hand in hand. Hoe hoger het risico, hoe groter het potentieel rendement maar ook hoe groter de kans dat u (een deel) van uw geïnvesteerd kapitaal kunt verliezen.
Wat de tabel weergeeft, is niet te beschouwen als beleggingsadvies over een financieel instrument in de zin van het financieel recht. Iedere beleggingsbeslissing die u op basis van de tabel zou nemen, maakt het voorwerp uit van een persoonlijke beoordeling.
Vooraleer u een beleggingsbeslissing neemt, raden we u aan om steeds de wettelijke en andere informatiedocumenten te raadplegen en in het bijzonder na te gaan wat de risico’s zijn die bij elk financieel instrument horen. Bovendien moet u zich steeds goed informeren over onder andere de bijkomende kosten en taksen die op u van toepassing zijn.
Waarom is tak 23 een aantrekkelijk alternatief voor het spaarboekje?
Vandaag is een spaarboekje een verliesboekje. De rente die u ontvangt houdt de inflatie bij lange na niet bij. Er bestaan verschillende alternatieven om uw geld meer te laten renderen. Eén populaire optie is een tak 23-spaarverzekering. Ontdek er meer over in deze korte video.
Spaar- of beleggingsdoelstelling
Om de spaarstrategie te vinden die het best bij uw situatie past, bepaalt uw adviseur samen met u uw beleggersprofiel, uw verlangens en behoeften. Uw keuze is niet definitief. U kunt uw spaarstrategie altijd bijsturen in de loop van het contract.
Tak 21
In tak 21 kan u kiezen tussen een gewaarborgd rendement van 1,7% of van 0% op uw stortingen. Deze gewaarborgde intrestvoeten zijn de actuele intrestvoeten die van toepassing zijn voor contracten afgesloten vanaf 01/05/2023.
Voor uw toekomstige stortingen kan P&V deze rentevoet wijzigen. Afhankelijk van de economische conjunctuur en de resultaten van P&V kan ook jaarlijks een winstdeelname worden toegekend. Deze winstdeelname kan in tak 21 of in tak 23 geïnvesteerd worden, volgens uw keuze.
Tak 23
Kiest u voor tak 23, dan kan u kiezen voor één of meerdere fondsen uit ons aanbod tak 23 beleggingsfondsen. Lees meer over ons aanbod tak 23 beleggingsfondsen op de fondsenpagina.
Combinatie tak 21 & tak 23
U kan ook kiezen voor een combinatie van tak 21 & tak 23. Bij een combinatie moet minimaal 10% in één tak geïnvesteerd worden.
Premie
De minimale premie is 25 €/storting.
looptijd
Het betreft een contract van bepaalde duur. De aanbevolen minimale looptijd is 8 jaar en 1 maand
Duurzaamheid
P&V is zich bewust van haar maatschappelijke rol als investeerder en wil bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzamer wereldwijd financieel systeem.
Fiscaliteit
Premietaks
2% op de premie en op elke bijstorting
Taxatie uitkering tak 21
U bent roerende voorheffing verschuldigd bij een opname tijdens de eerste 8 jaar van de overeenkomst:
- Bij de uitkering van een bedrag uit tak 21.
- Bij een overstap van tak 21 naar tak 23.
De roerende voorheffing bedraagt 30%, toegepast op een rendement berekend op basis van de wettelijke forfaitaire interestvoet van 4,75%.
Taxatie uitkering tak 23
De uitkering wordt niet belast.
Taxatie uitkering bij overlijden
Bij overlijden is er nooit roerende voorheffing verschuldigd. Het uitgekeerde kapitaal bij overlijden kan wel onderworpen zijn aan erfbelasting.
Beurstaks bij uitstap
U betaalt geen beurstaks op tak 21, noch op tak 23.
Kosten
Instapkosten
Max. 6,7% op elke premiestorting
Beheerskosten
Op Tak 21
- 0,20% per jaar op de reserve opgebouwd met een gewaarborgd rendement hoger dan 0%.
- 0,10% per jaar op de reserve opgebouwd met een gewaarborgd rendement gelijk aan 0%.
De maatschappij kan deze jaarlijkse beheerskost wijzigen overeenkomstig de geldende wetgeving en de contractuele bepalingen.
Deze kost is van toepassing op contracten afgesloten vanaf 03/04/2022.
Op Tak 23 een beheerskost variërend van 0,25% tot 1,25% afhankelijk van het gekozen fonds
Uitstapkosten
Op tak21: 5% met een minimum van 159,72 euro, geïndexeerd op basis van het gezondheidsindexcijfer (basisbedrag 75,00 EUR in 1988). De laatste 5 jaar van de overeenkomst dalend met 1% per jaar. Geen uitstapkosten op de voorziene einddatum.
Op tak23: het eerste jaar 3%, het tweede jaar 2%, het derde jaar 1%, vanaf het vierde jaar geen uitstapkosten meer.
Overdrachtskosten
Overdrachtskosten wanneer de gestorte sommen tussen de verschillende gedeelten worden overgedragen:
- Overdracht van tak 23 naar tak 21 of tak23: Er wordt een vergoeding van 0,5% van de overgedragen reserve aangerekend. Wel geldt één gratis overdracht per kalenderjaar vanuit of binnen het tak 23-gedeelte.
- Overdracht van tak 21 naar tak 23: Er wordt een vergoeding van 5% van de overgedragen reserve aangerekend. Deze vergoeding neemt de laatste 5 jaar telkens af met 1% per jaar. Indien het contract aanvullende waarborgen bevat, dient er steeds minimum 20% van de totale reserve in het tak 21-gedeelte te blijven
Meer informatie over de kosten vindt u in het document nuttige informatie en de essentiële-informatiedocumenten.
Faillissementsrisico
De activa van de interne verzekeringsfondsen die aan de levensverzekering zijn verbonden, maken deel uit van een afgescheiden beheer van het bijzonder vermogen, afzonderlijk beheerd binnen de activa van P&V Verzekeringen. Als P&V failliet gaat, is dat vermogen prioritair voorbehouden om te voldoen aan de verbintenissen tegenover de verzekeringsnemers en/of begunstigden.
Na toepassing van het wettelijk voorrecht, loopt de verzekeringnemer bij faillissement van P&V het risico dat hij zijn opgebouwde reserves (kapitaal) niet, of slechts gedeeltelijk terugkrijgt.
Voor de levensverzekering met gewaarborgd rendement (tak 21-gedeelte) naar Belgisch recht geniet u de bescherming van het Garantiefonds. Als de verzekeraar niet meer in staat is u uit te betalen of failliet is verklaard, zal het Garantiefonds u terugbetalen tot een maximum van 100.000 euro per persoon en per instelling.
Liquiditeitsrisico
De vereffening van de eenheden van een intern verzekeringsfonds kan uitzonderlijk worden vertraagd of opgeschort.
Marktrisico
De waarde van een deelbewijs van een fonds hangt af van de evolutie van de waarde van de onderliggende activa, marktrentevoeten … De eenheidswaarde is nooit gewaarborgd, kan hoger of lager zijn dan op het ogenblik van de premiestorting en er is geen kapitaalbescherming.
Risico’s van het fondsbeheer
De tak23-fondsen zijn blootgesteld aan verschillende risico’s die variëren in functie van de beleggingsdoelstelling en –politiek van deze fondsen en hun onderliggende fondsen. Om deze beleggingsdoelstelling te behalen, kunnen de beheerders van elk fonds beleggen in verschillende activaklassen en volgens verschillende stijlen. De verhoudingen waarin dit gebeurt, zijn variabel en afhankelijk van de marktomstandigheden en de beleggingspolitiek van het betrokken fonds. Aangezien het rendement niet gewaarborgd wordt, bestaat er steeds een risico dat de uitgevoerde beleggingen niet het verwachte resultaat opleveren, dit desondanks de expertise van specialisten.
Spreek er over met een P&V-adviseur
Samen bekijken jullie hoe u mogelijk meer uit uw spaargeld haalt, volgens uw eigen situatie en wensen.
Wettelijke vermeldingen
Niet fiscaal sparen is een contract van een bepaalde duur. De looptijd is vermeld in de bijzondere voorwaarden.
Alle informatie over de diensten en producten op deze website is onderworpen aan de regels van het Belgisch recht.
Alvorens deze verzekering af te sluiten, adviseren wij u kennis te nemen van de essentiële inforrmatiedocumenten van dit product, het document nuttige informatie, het beheersreglement en de algemene voorwaarden. Deze zijn beschikbaar op deze site of via uw verzekeringstussenpersoon.
Als klant bent u beschermd door de MiFID/IDD-gedragsregels.
Als u een klacht of opmerking hebt, kunt u uw P&V-adviseur of de dienst Klachtenmanagement contacteren. De gegevens van de dienst Klachtenmanagement van P&V zijn:
e-mail: klacht@pv.be.
post: Klachtenmanagement van P&V, Koningsstraat 151, 1210 Brussel
U kunt de Ombudsman van de Verzekeringen contacteren via www.ombudsman-insurance.be.
Voor advies op maat of een verzekeringsaanbod kan u terecht bij een P&V-adviseur
U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.