Vermijd alcohol en drugs in het verkeer
Elk jaar vallen op de Belgische wegen meer dan 1.000 doden en zwaargewonden door rijden onder invloed van alcohol (bron: BIVV). Ook na druggebruik laat u uw auto beter aan de kant staan. Rijden onder invloed brengt niet alleen uw eigen leven in gevaar, maar ook dat van anderen!
Waarom gaan drank en drugs niet samen met autorijden?
Alcohol maakt u in eerste instantie misschien vrolijker of geeft u meer zelfvertrouwen. Maar rijden onder invloed van alcohol, heeft geen voordelen. U wordt nonchalanter, slaperiger, uw reactiesnelheid is trager … zaken die levensgevaarlijk kunnen zijn in het verkeer. Het hoge aantal verkeersslachtoffers te wijten aan dronken chauffeurs liegt er jammer genoeg niet om.
Rijden onder invloed = boete
Boete vanaf 0,5 promille alcohol
‘Blaast’ u positief bij een politiecontrole (u hebt een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille), dan krijgt u onmiddellijk een rijverbod tussen drie en zes uur. Daarnaast moet u meteen een boete betalen van minstens 137,50 euro, al kan deze oplopen tot 2.000 euro of meer.
Rijbewijs kwijt vanaf 1,6 promille alcohol
Vanaf 1,6 promille moet u voor de rechtbank verschijnen en bent u uw rijbewijs kwijt voor minstens 15 dagen. Dat laatste is ook het geval als u een ademtest, ademanalyse of bloedproef weigert.
Drugs in het verkeer
Uiteraard mag u evenmin rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne, XTC, heroïne … Wordt u onder invloed van drugs betrapt achter het stuur, dan riskeert u een boete en een rijverbod.
Geneesmiddelen
Let ook op het gebruik van medicatie die uw rijvaardigheid beïnvloedt. Lees altijd aandachtig de bijsluiter en vraag advies aan uw dokter. Hij zal u zeggen of u (nog) geschikt bent om te rijden en indien niet, hoe lang u uw auto thuis moet laten. U bent verplicht zich te houden aan het doktersadvies.
Veilig naar huis met Bob
Gaat u een avond uit en bent u van plan alcohol te drinken, neem dan uw voorzorgen. Neem een taxi naar huis, boek een hotel, ga te voet of doe een beroep op een Bob om u veilig naar huis te brengen.
Wat als u dronken een ongeval hebt veroorzaakt?
Onder invloed van alcohol een ongeval veroorzaken, heeft heel wat gevolgen. Vielen er gewonden of dodelijke slachtoffers bij het ongeval, dan riskeert u niet alleen een rijverbod, een hoge geldboete, verplichte examens en een alcoholslot. U kunt ook veroordeeld worden voor onvrijwillige slagen en verwondingen of onvrijwillige doodslag.
Bovendien kan uw verzekeraar verhaalrecht uitoefenen op u. Dat betekent dat hij de schadevergoeding die aan de slachtoffers van het verkeersongeval uitgekeerd werd, van u kan terugeisen. En dat tot een bedrag van 31.000 euro.
De schade aan uw eigen wagen is meer dan waarschijnlijk ook voor uw eigen rekening, zelfs al hebt u een omniumverzekering. En ook de bestuurdersverzekering, die uw eigen schade dekt, zal bij dronkenschap niet tussenkomen.
Kan ik een verzekering afsluiten tegen boetes?
Neen, een verzekering afsluiten tegen verkeersboetes is niet mogelijk. Die moet u altijd zelf betalen.