Toerfiets: hoe kiest u het juiste model?
Als u vaak lange afstanden fietst op uw eentje, met het gezin, met vrienden of op fietsvakantie, dan is het belangrijk om dat met de juiste fiets te doen. Naast de traditionele stadsfietsen vindt u op de markt ook toerfietsen voor langere ritten. Het is echter niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken uit het ruime aanbod. Daarom helpen we u graag de toerfiets te kiezen die bij u past: niet alleen op basis van uw doelstellingen, maar we kijken ook naar de technische eigenschappen van elk model.
Welk type fiets voor welk type rit?
Winkels, al dan niet online, bieden vandaag heel wat fietsen aan. Dat uitgebreide aanbod maakt het moeilijk om een fiets te kiezen, maar zorgt er wel voor dat u het perfecte model kunt vinden. Als eerste criterium kijkt u best naar uw persoonlijke doelstellingen als fietser:
- Zijn uw ritjes prestatiegericht?
Kies dan voor een racefiets, maar zorg ervoor dat op het frame een bagagedrager kan worden gemonteerd en dat de fiets geschikt is voor brede banden. Dit laatste is belangrijk als u uw persoonlijke spullen meeneemt, want dan weegt uw fiets wat zwaarder. - Zijn uw ritjes eerder belevingsgericht?
Een mountainbike is de ideale keuze als u door landwegen, langs rotsen en over hellend terrein fietst. Let op: ga niet voor de klassieke mountainbike maar kies een model met minder brede banden met minder profiel. - Maakt u vooral plezierritjes?
Een trekkingfiets is perfect voor ritjes met het gezin of vrienden. Hij is ideaal voor alle soorten wegen (vlak en gemakkelijk berijdbaar) en is met zijn verlengde frame het comfortabelste model van allemaal. Het is de ideale toerfiets als u twijfelt tussen deze drie types.
Tip bij het kiezen van uw toerfiets: ga altijd voor veiligheid, comfort en gemak. Biedt het gekozen model maximale veiligheid door zijn technische kenmerken? Is de fiets comfortabel genoeg om lange afstanden af te leggen? Kunt u er een bagagedrager op monteren en tassen aan ophangen? Is het antwoord ja, dan is dit een prima optie.
Een traditionele of elektrische toerfiets?
Om die vraag te beantwoorden, moet u de voor- en nadelen goed afwegen, afhankelijk van uw leeftijd, uw fysieke conditie en uw budget.
De voordelen van een elektrische toerfiets:
- Deze maakt fietstochten toegankelijker voor mensen die geen optimale fysieke conditie hebben (senioren of mensen met een handicap).
- Met een elektrisch ondersteunde fiets kunt u meer kilometers per dag afleggen tijdens fietstochten.
Nadelen van een elektrisch ondersteunde fiets
- Stroomafhankelijkheid: de batterij moet regelmatig worden opgeladen en de actieradius ervan kan de afstanden die u aflegt beperken.
- De hoge prijs, van 1.000 tot 5.000 euro, afhankelijk van het model.
Ons oordeel? U hebt geen elektrisch ondersteunde fiets nodig als u meerdere uren per dag zelfstandig kunt fietsen. In alle andere gevallen kan een investering in een elektrische toerfiets interessant zijn.
Bent u van plan om voor uw fietstochten te investeren in een elektrisch ondersteunde fiets, raadpleeg dan ons dossier over elektrische fietsen. U vindt er heel wat praktische informatie om de juiste fietskeuze te maken.
Welk budget voor een niet-elektrische fiets?
Traditionele toerfietsen zijn vaak goedkoper dan elektrisch ondersteunde fietsen, maar toch kunnen de prijzen ervan snel de hoogte in gaan. U vindt racefietsen, trekkingfietsen en mountainbikes van 500 tot 2.500 euro.
Ons ultieme budgetadvies? Kijk niet op een euro, want uw fiets moet u vele kilometers vergezellen, zonder u in de steek te laten. Bepaal welk budget u hebt voor uw aankoop en kies op basis daarvan het best mogelijke model. Val echter niet in de klassieke valkuil: een hoge prijs staat niet altijd garant voor kwaliteit. Kijk eerst en vooral waar de fiets van gemaakt is.
Welke technische gegevens checkt u best voordat u een fiets koopt
Als u een voorgemonteerde toerfiets koopt, en dat is, tenzij u een professionele wielrenner bent, meestal het geval, dan is het belangrijk om te weten uit welke onderdelen en systemen de fiets bestaat. Waarom? Om enerzijds de juiste keuze te maken en anderzijds te evalueren of een model wel degelijk zijn prijs waard is. Aandachtspunten:
Het frame van de toerfiets
Voor de fabricage van de fietsframes worden verschillende materialen gebruikt. De vaakst voorkomende materialen en hun respectievelijke kenmerken zijn:
- Aluminium - Het vaakst gebruikte materiaal. Het is licht, maar relatief fragiel en niet altijd gemakkelijk herstellen.
- Staal - Dit materiaal is robuust, betrouwbaar en gemakkelijk te herstellen, maar minder licht dan aluminium.
- Titanium - Het neusje van de zalm, maar wat prijziger. Titanium is het lichtste, sterkste en betrouwbaarste materiaal.
- Koolstof - Een lichtgewicht, maar te fragiel voor trektochten.
Voor een niet-professionele toerfiets kiest u dus best voor staal of aluminium. Aluminium biedt de beste verhouding gewicht/weerstand/stijfheid/prijs en roest niet. Staal biedt dan weer het hoogste weerstandsniveau. Het kan tegen een stevige stoot, maar is minder licht dan aluminium en vooral gevoelig voor corrosie. Nu is het aan u om te beslissen welke eigenschappen het interessantst zijn voor uw toerfiets.
Kettingbladen en -wielen
Zeggen die relatief technische termen u niets? Toch weet u zeker waarover het gaat. De kettingbladen van een fiets worden gevormd door de tandwielen van verschillende afmetingen ter hoogte van de trapas. Deze tandwielen zijn via de ketting verbonden met de kettingwielen van de fiets, meestal versnellingen genoemd. De kettingwielen zijn tandwielen met verschillende diameters die zich ter hoogte van de achterwielnaaf bevinden.
Door te spelen met de verschillende combinaties tussen de bladen en de wielen kunt u de gewenste snelheid vinden en beter inspelen op hoogteverschillen. Als u trektochten maakt met de fiets, investeert u best in een exemplaar met meerdere bladen en tandwielen. Welk type toerfiets u ook zoekt, we raden u aan om een model met minimaal drie bladen en acht tandwielen/versnellingen te kopen.
Wielen
De wielen van een toerfiets hebben meestal twee maten: 26 of 28 inch, waarbij een inch staat voor 2,54 cm. We raden u om verschillende redenen aan de kleinste maat te kiezen. Kleinere wielen betekenen stijvere en dus sterkere wielen, zelfs wanneer een spaak breekt. De 26 inch-wielen zijn bovendien compatibel met veel bredere banden, wat ideaal is voor fietstochten. Schokken worden beter geabsorbeerd, waardoor de fiets minder snel verslijt, de fietser minder snel vermoeid raakt en de fiets veel stabieler is op ruw terrein. Kleinere wielen verbeteren ook de stabiliteit op de fiets, omdat het zwaartepunt van de fietser dichter bij de grond ligt.
Goed om te weten:
als u een lange fietstocht gaat maken, neem dan reservespaken mee en het juiste materiaal om ze te vervangen. Een klein technisch probleem is namelijk nooit uit te sluiten.
Vering altijd synoniem voor comfortabel?
Niet noodzakelijk. De voordelen van vering worden overschat. Ze dempen de grootste schokken, maar niet de kleine trillingen. Het zijn deze trillingen die doorslaggevend zijn voor het algemeen comfort. In plaats van te kiezen voor een toerfiets met vering, kiest u beter voor een model met andere hoogwaardige onderdelen (brede, dikke banden en ergonomische handvatten, zadel en pedalen).
Andere goede redenen om niet voor vering te kiezen: ze maken uw fiets zwaarder en verhogen het risico op mechanische problemen bij fietstochten. Het zou jammer zijn als u door een gebroken vering langs de kant van de weg zou blijven staan, toch?
Bescherm uw toerfiets met de juiste verzekering
U hebt een toerfiets gekocht die aan uw behoeften voldoet? Kies dan ook de juiste verzekering. Diefstal, materiële schade, mechanische problemen... Er zijn heel wat risico’s waaraan u en uw tweewieler worden blootgesteld tijdens uw tochten. En daarom is het belangrijk om een kwaliteitsvolle verzekering af te sluiten.
P&V is een trouwe partner van de fietser. We ondersteunen tal van fietsevenementen zoals de Beau Vélo de RAVel en bieden een fietsverzekering die aan uw behoeften kan worden aangepast. Zo bent u verzekerd voor schade aan uw fiets door een ongeval of bij diefstal. En als u uw fiets niet meer kan rijden, dan kunt u voor uzelf, als fietser, ook rekenen op bijstand. U kunt ook intekenen op een of twee opties, zoals bescherming van de fietser of rechtsbijstand. Extra voordeel: de fietsverzekering van P&V biedt een maandelijkse abonnementsformule die u online kunt afsluiten. Dus enkele klikken en u bent verzekerd!
Goed om te weten: de schade die u aan anderen veroorzaakt is niet verzekerd. Om uw aansprakelijkheid te verzekeren, raden wij u aan om een familiale verzekering af te sluiten.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.