Elektrische en hybride auto's: wat moet u doen bij ongeval of pech?

Elektrische en hybride auto's zijn de toekomst en dus steeds talrijker aanwezig op onze wegen. De opkomst van elektrische mobiliteit is absoluut goed nieuws voor het klimaat, maar het betekent ook dat steeds meer elektrische en hybride auto's betrokken raken bij verkeersongevallen of pechbijstand nodig hebben. Bent u de eigenaar van een elektrische of hybride auto en wilt u weten hoe u in een dergelijke situatie moet reageren? Volg de gids!

 

Basisregels bij pech of ongeval

Bij een ongeval of pech moet u verschillende elementaire veiligheidsmaatregelen nemen, met welk type auto - elektrisch, hybride of met verbrandingsmotor - u ook rijdt.

Eerst brengt u uw passagiers in veiligheid. Laat ze een fluohesje aantrekken: in tegenstelling tot de chauffeurs is dat wettelijk niet verplicht, maar het is wel veiliger. Ga na of een van uw passagiers dringende medische zorg nodig heeft. Bel zo nodig een ziekenwagen en zorg daarna dat uw auto op een veilige plek staat. Zet tot slot uw gevarendriehoek op de weg, en dit op een afstand van ongeveer 100 meter als u op snelweg staat en minstens 30 meter op alle andere wegen.

U rijdt met een elektrische of hybride auto? Opgelet: voor dergelijke auto's gelden enkele extra veiligheidsmaatregelen.

 

Wat als de batterij van uw elektrische of hybride auto in brand schiet?

De lithium-ionbatterijen in elektrische en hybride auto's zijn gevoelige componenten die, eenmaal beschadigd of oververhit, vuur kunnen vatten. Sommige auto's hebben ingebouwde beveiligingssystemen die de batterij automatisch uitschakelen als ze beschadigd is of een bepaalde temperatuurlimiet bereikt. Maar niets is feilloos. Blijf dus waakzaam!

Dit is de procedure die de brandweer voorschrijft om een (al dan niet beschadigde) lithium-ionbatterij af te afkoelen en zo de veiligheid te waarborgen van de mensen in de buurt van uw auto:

  • Zet uw auto in neutraal (N-stand voor automatische modellen).
  • Zet de handrem aan.
  • Zet de motor af.
  • Hebt u een sleutel van het type RKE (Remote Keyless Entry, voor het openen van de deuren op afstand) of RKI (Remote Key Injection, voor het starten zonder sleutel)? Houd die dan uit de buurt van de auto! Deze elektronische systemen kunnen onbedoeld de batterij belasten en brand veroorzaken.

 

Auto-ongeval? Volg deze stappen!

Ga na hoe groot de materiële schade is.

Hoe ernstig een auto-ongeval is, hangt natuurlijk ook af van hoeveel schade er is. Bij een zware aanrijding kan bijvoorbeeld het chassis van uw elektrische of hybride auto beschadigd zijn. In dat geval moet u extra voorzichtig zijn. Een vervormd chassis kan er namelijk voor zorgen dat stroom zich van de hoogspanningsbatterij naar de carrosserie verspreidt. Hoewel dit niet vaak voorkomt, past u best altijd op voor ontladingen. Raak daarom best de carrosserie van uw elektrische of hybride auto niet aan na een ongeval!

 

Als ik met mijn elektrische/hybride auto in het water rijd, kan ik dan geëlektrocuteerd raken?

Batterijen van hybride en 100% elektrische auto's zijn waterdicht ontworpen en bestand tegen waterinsijpeling, ook wanneer ze volledig ondergedompeld zijn. Het beveiligingssysteem detecteert ook mogelijke stroompieken en sluit de stroomtoevoer naar de elektrische kabels af om problemen te voorkomen. Het risico om geëlektrocuteerd te worden wanneer uw elektrische of hybride auto in het water belandt, is dan ook extreem laag.

 

 

 

En dan is er nog het papierwerk ...

Elke bestuurder moet na een ongeval met zijn al dan niet elektrische auto een aantal stappen ondernemen.

Maak eerst zoveel mogelijk foto's van uw auto en de plaats van het ongeval (materiële schade, positie van de auto's, mogelijke remsporen, de wegomstandigheden, verkeersborden, voorwerpen die rond de auto's werden geslingerd enz.).

Teken daarna krijtmarkeringen op het asfalt om de positie van de betrokken auto's aan te geven, voor het geval ze snel van de straat moeten worden verwijderd.

Ten derde: noteer de contactgegevens van getuigen voordat ze vertrekken. Hun getuigenis kan doorslaggevend zijn bij een geschil over de oorzaak van het ongeval.

En last but not least: vul altijd het aanrijdingsformulier in! Zodra u van de eerste shock bekomen bent en het nodige bewijsmateriaal hebt verzameld, vult u uw helft van het aanrijdingsformulier in. Geef een zo gedetailleerd (en objectief!) mogelijke beschrijving van het ongeval.

 

Hoe voorkomt u pech met uw elektrische of hybride auto?

De elektrische en hybride auto's van vandaag hebben een veel betere batterij dan hun voorgangers. Lithium-ionbatterijen zijn niet alleen van betere makelij, ze hebben ook een veel groter rijbereik. Wie elektrisch rijdt, ondervindt weinig technische problemen. Wat niet wil zeggen dat ze nooit optreden. De status en de autonomie van moderne lithium-ionbatterijen zijn natuurlijk afhankelijk van diverse factoren. Als u die kent, loopt u minder risico om in panne te vallen.

 

Onze tips om pech met elektrische of hybride auto's te voorkomen:

  • Laad uw batterij op tot een niveau tussen 20 en 80%

    De batterijen van de nieuwste generatie leveren optimale prestaties bij een laadniveau tussen 20 en 80%. Om de kwaliteit van uw batterij te behouden en storingen te voorkomen, moet u erop letten dat de lading nooit onder de 20% of boven de 80% komt.

  • Let op uw snelheid

    Hoe constanter uw snelheid, hoe verder u rijdt met een opgeladen batterij. Om een stabiele snelheid te behouden en een lege batterij te vermijden, kunt u op de snelweg de cruisecontrol inschakelen.

  • Activeer de B-modus

    Rijdt u vaak in de stad? Schakel dan de B-modus in om energie terug te winnen telkens u het gaspedaal loslaat. Zo komt u nooit zonder stroom te zitten!

  • Matig uw rijsnelheid

    Wie minder snel rijdt, doet meer kilometers met een opgeladen batterij. Hoe sneller u rijdt, hoe groter de luchtweerstand en hoe meer energie er nodig is om uw snelheid aan te houden. Rijd dus niet met een zware voet!

 

De beste autoverzekering voor uw elektrische of hybride wagen

Een ongeval is soms gauw gebeurd en pech kan iedereen overkomen. U kunt dan maar beter goed beschermd zijn. Gelukkig zijn er verzekeraars met wie u in een mum van tijd gerust de weg op kunt.

Bij P&V bent u niet alleen verzekerd bij brand in uw auto door een defecte batterij, maar krijgt u ook waardevolle hulp bij het afhandelen van de administratieve zaken bij een ongeval. Sommige omniumformules beschermen u zelfs tegen schade aan uw batterij of uw laadpaal.

Pech onderweg door een lege batterij of elektronische storing? IMA, de bijstandspartner van P&V, brengt u naar huis en sleept uw elektrische of hybride auto naar uw woonplaats (in het buitenland naar het dichtstbijzijnde laadpunt).

Bekijk onze verzekeringen voor elektrische auto's of neem voor meer informatie contact op met een P&V-adviseur.