Telewerken in een tuinkantoor: hoe zit dat met de verzekeringen?

Gepost in: Woning Preventie

Image of the blog article

Vijf veelgestelde vragen over tuinkantoren, vergunningen en verzekeringen

Telewerk zit in de lift, maar niet iedereen heeft thuis een kamer op overschot die als kantoorruimte kan dienen. Voor wie plaats genoeg heeft in de tuin, is een tuinkantoor een aanlokkelijk alternatief met veel voordelen: een bureau met zicht op groen, geen filestress, het gezin vlakbij en toch een rustige aparte werkplek …

Bouwfirma’s, cash-and-carryzaken en doe-het-zelfketens spelen hierop in en bieden tuinkantoren aan in de vorm van prefab pakketten, containers of luxueuze mobiele units op maat. Ze worden gepromoot als een milieuvriendelijk en fiscaal interessant alternatief voor de bedrijfswagen.

Maar mag u zomaar een kantoor in uw tuin installeren? En hoe zit het dan met uw verzekeringen? In dit artikel beantwoorden onze specialisten vijf pertinente vragen over tuinkantoren. Interessant leesvoer als u zelf een tuinkantoor overweegt.

Mag u zomaar een tuinkantoor bouwen?

Neen, voor het bouwen of, als het om een mobiele unit gaat, plaatsen van een kantoor in uw tuin moet u overal in België een bouw- of omgevingsvergunning hebben. Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig als u de door uw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot uw eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Het verschil tussen een tuinkantoor en een tuinhuis of serre zit hem in de functie. Voor het bouwen van een woning hebt u altijd een vergunning nodig. Op zich is een tuinkantoor natuurlijk geen woning, maar omdat een kantoorfunctie wordt beschouwd als complementair aan wonen, geldt ook hier een vergunningsplicht.

Ons advies: leg uw tuinkantoorproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Is een vergund tuinkantoor automatisch mee gedekt in uw brandverzekering?

Dat hangt af van het systeem dat werd gebruikt voor het bepalen van de te verzekeren waarde van uw woning (evaluatierooster of andere methode) in uw brandverzekering.

Omdat een tuinkantoor de herbouwwaarde van uw woning verhoogt en er vermoedelijk ook extra inhoud is bijgekomen, raden we u aan om samen met uw P&V-adviseur te kijken of de oorspronkelijke verzekerde waarde van uw woning moet worden aangepast. Zo vermijdt u onderverzekering en onaangename verrassingen bij schade.

Is inbraak of diefstal in uw tuinkantoor gedekt in uw brandverzekering?

Bij P&V kunt u bij uw brandverzekering een optionele waarborg diefstal afsluiten. Deze beschermt uw woning tegen diefstal en vandalisme. In deze waarborg is ook diefstal in bijgebouwen zonder interne verbinding met het hoofdgebouw (dus ook in uw tuinkantoor) gedekt op voorwaarde dat de dader erin is binnengedrongen door in te breken. De maximale vergoeding voor goederen in alle bijgebouwen samen bedraagt in dat geval 2 500 euro.

Als u de vergoedingslimieten (de maximum bedragen die we u uitbetalen) wilt verhogen, dan kunt u uw optionele waarborg Diefstal verder aanvullen met een Pack Diefstal+. In dat geval kunt u een vergoeding krijgen tot 5 000 euro na inbraak in uw tuinkantoor.

Opgelet: het antwoord op bovenstaande vraag kan variëren van maatschappij tot maatschappij en hangt ook af van het feit of uw brandverzekering een woning of een handelszaak dekt. Voor meer informatie hierover kunt u altijd terecht bij uw P&V-adviseur.

Bent u verzekerd als uw tuinkantoor schade veroorzaakt aan anderen?

Stel: een buurman komt u opzoeken in uw tuinkantoor en krijgt een losgewaaide dakpan op zijn hoofd. Als u een familiale verzekering afsloot bij P&V, dan is uw eventuele aansprakelijkheid voor dit ongeluk gedekt en krijgt uw buurman via uw verzekering een vergoeding voor de schade die hij leed.

In de algemene voorwaarden van uw contract staat namelijk dat er dekking is voor de schade veroorzaakt aan anderen door (het gedeelte van) het gebouw dat u betrekt als hoofdverblijfplaats, inclusief het deel dat u gebruikt voor kantooractiviteiten. Het is dus niet nodig dat uw kantoor zich in uw hoofdverblijfplaats zelf bevindt, maar het moet er wel deel van uitmaken.

Let op: als er brand uitbreekt in uw tuinkantoor, bijvoorbeeld door oververhitting van uw laptop, en het vuur beschadigt een boom of het tuinhuis van uw buren, dan kunnen zij hun schade verhalen bij uw brandverzekering. De lichamelijke letsels die uw buren oplopen, bijvoorbeeld als ze u komen helpen blussen, zijn dan weer wel gedekt in uw familiale verzekering.

Een ongeluk tijdens het telewerken in uw tuinkantoor: is dat gedekt als arbeidsongeval?

Een tuinkantoor kan als telewerkplaats worden opgegeven, net zoals elke andere locatie. Bijgevolg zal de dekking arbeidsongevallen van uw werkgever in uw tuinkantoor gelden onder dezelfde voorwaarden als voor ‘normale’ telewerkplaatsen, inclusief de extra wettelijke vermoedens die werden gecreëerd in het voordeel van telewerker. Welke deze voorwaarden en vermoedens zijn, leest u in ons blogartikel Wat als u tijdens het telewerken een ongeval krijgt?

Bouwen of verbouwen: Doe de verzekeringscheck!

U overweegt een tuinkantoor te bouwen of plant een andere uitbreiding van uw woning? Dan is ook uw brandverzekering misschien aan een upgrade toe ... Vraag daarom nu uw gratis verzekeringscheck aan uw P&V-adviseur.

Ik ben klant - Maak een afspraak

Ik ben geen klant - Maak een afspraak

Bronnen: De Tijd

Nieuwe artikels