Hoe jongeren verzoenen met maatschappelijke betrokkenheid?

Gepost in: Solidariteit

Image of the blog article

My Future, Our Society: over politieke vervreemding en collectieve actie van jongeren

Slechts 16% van de jongvolwassenen gelooft dat ze op het politieke systeem kunnen rekenen om hun problemen op te lossen of hun dromen te verwezenlijken. Ze vertrouwen voornamelijk op zichzelf, hun familie en een beetje geluk. De politiek verliest echter haar zin als mensen niet beseffen dat een goede job, een comfortabele woning, een aangename buurt, veilige straten, degelijke zorgen als men ziek wordt,... heel sterk aan collectieve voorwaarden gebonden zijn.

Daarom lanceerde de Stichting P&V in 2016 My Future, Our Society, een meerjarig project om jongeren te verzoenen met maatschappelijke betrokkenheid en het politieke systeem in het algemeen. Acht jongerenorganisaties werkten hier gedurende drie jaar aan mee en deelden hun ervaringen op 8 mei in de Bozar. 

Acht laureaten

De eerste fase was een oproep naar organisaties in de brede zin die werken met en voor jongeren. Organisaties die vrijwillig en op collectieve manier een project wilden opzetten om een oplossing te vinden voor een probleem waarmee jongeren te maken krijgen, en dit op het vlak van werk, gezondheid, wonen, mobiliteit, onderwijs, enz.

Tegen oktober 2016 ontving de Stichting P&V 137 kandidaturen. Een jury van deskundigen selecteerde acht laureaten die een beurs ontvingen en gedurende anderhalf jaar werden gevolgd. Vier projecten komen uit Vlaanderen (J100, Cachet, EW32 en Vrienden van de Put), twee uit Brussel (Scouts des Marolles en Ades) en twee uit Wallonië (Couleur Café asbl en Maison de Jeunes de Jalhay-Sart). Sinds de start van My Future, Our Society organiseerde de Stichting P&V verschillende conferenties en debatten en werd er op allerlei vlakken vooruitgang geboekt.

Op 8 mei had in de Brusselse BOZAR het slotevent plaats van dit project. De deelnemende organisaties stelden er hun resultaten voor aan een publiek van onderzoekers, experts, veldwerkers, jongeren en politici.

Benieuwd naar de realisaties van deze unieke projecten? Bekijk de filmpjes van alle acht laureaten op het YouTube-kanaal van de Stichting P&V.

20ste Brusselse gemeente

Tijdens het event deelden vier sprekers hun ervaringen met collectieve actie.

Pepijn Kennis bracht het verhaal van Toestand. Deze vzw probeert leegstaande panden in Brussel een tijdelijke bestemming te geven. “In Brussel is er 6,5 miljoen m² leegstand, dat is een oppervlakte zo groot als de gemeente Elsene. Samen met jonge mensen proberen we die ‘20ste Brusselse gemeente’ een tijdelijke invulling te geven waar de samenleving iets aan heeft.”

Het inrichten van de openbare ruimte was een thema dat we ook hoorden bij Victoria Anderica, die het online platform Decide Madrid voorstelde. Op deze website kunnen burgers van de Spaanse hoofdstad mee beslissen over plannen in hun stad, zoals de (her)aanleg van een plein. Ze kunnen zelf voorstellen doen en stemmen op voorstellen van andere burgers. Het platform telt 455 000 gebruikers, die al over 850 projecten beslisten.

Julie Foulon sprak over de uitdagingen in Molenbeek en over haar initiatieven MolenGeek en Girleek, waarmee ze de kloof tussen de lokale jongeren en de IT-wereld wil verkleinen. Jongeren leren er programmeren tijdens een gratis opleiding van een half jaar. De enige tegenprestatie is vier uur gemeenschapsdienst per week. Julie ijvert voor meer diversiteit en meer meisjes in de Belgische techwereld. MolenGeek en Girleek bieden ook een coworking-space die 24 uur op 24 open is en waar nieuwe start-ups kans krijgen om zich te ontwikkelen.”

Burgerschapsprijs-laureaat Michel Pradolini sprak over het sociale project van zijn Antwerpse voetbalclub City Pirates. Huiswerkbegeleiding voor jeugdspelers, huisbezoeken bij ouders die het moeilijk hebben, sociale werkers die gezinnen oriënteren naar de juiste hulp, contacten met scholen en andere maatschappelijke instanties … Het hoort allemaal bij deze club waar het om meer dan voetbal alleen draait. “In ons trainingspak van City Pirates openen we gemakkelijker deuren dan een officiële hulpverlener met een map onder de arm.” De piraten gaven ook een workshop met de al even sociaal gedreven Kraainem Football Club, die eveneens steun krijgt van de Stichting P&V.

Wetenschappers krijgen laatste woord

Het event werd afgesloten met een debat door buitenlandse professoren. Gary Pollock (Manchester Metropolitan University), Anne Muxel (Sciences Po Paris) en Jacquelien van Stekelenburg (Vrije Universiteit Amsterdam) presenteerden hun onderzoek over hoe we collectieve actie bij jongeren nieuw leven kunnen inblazen. Het debat werd geleid door journalisten Han Renard van Knack en Béatrice Delvaux van Le Soir.

Tussen de workshops en debatten door hadden de bezoekers ook de kans om een bezoek te brengen aan de tentoonstelling Next Generation Please, die nog loopt in Bozar tot 28 juli. De Stichting P&V is partner van deze tentoonstelling.
Ten slotte waren er ook artistieke optredens van onder andere Hind Eljadid, de spoken-wordartieste die haar carrière begon bij de organisatie Jes en de Troubadours, het muziekcollectief dat ontstond vanuit Cachet. Meteen het einde van een intensieve dag waarin heel wat nieuwe contacten werden gelegd tussen personen en organisaties uit het werkveld.

Op naar een nieuw meerjarenproject

Intussen is de Stichting P&V begonnen met de voorbereiding van een nieuw project: Connecting You(th). Hiermee wil ze de scheidingslijnen tussen groepen jongeren verkleinen. Lager- en hoger opgeleiden of scholieren in algemene en beroepsgeoriënteerde richtingen komen elkaar nog zelden tegen. Ze wonen in andere buurten, gaan naar andere sportclubs, ontmoeten elkaar niet via sociale media … Hoe kunnen we die kloven overbruggen?

Zoals altijd begint het project met een wetenschappelijke fase. De Stichting deed intussen een oproep aan wetenschappers om onderzoek over het thema te verzamelen.

Wilt u graag meer weten over dit verbindende project? Neem een kijkje op de website van de Stichting P&V.

Nieuwe artikels