Uit een studie van het VIAS-instituut, op basis van ziekenhuisgegevens, blijkt helaas dat meer dan 4 op de 10 zwaargewonden fietsers zijn. 41% van hen raakt gewond aan de dij (en de heup) en 40% heeft hoofdletsels, wat verband kan houden met het niet dragen van een helm.
Een fietshelm dragen is niet verplicht in België, behalve als u met een speed pedelec rijdt. Toch draagt u maar beter een helm als u met de fiets rijdt, om bij een eventuele val of een ongeluk uw hoofd te beschermen tegen zwaar letsel. Moet u er nog eentje kopen? Lees dan onze tips om een veilige fietshelm te kiezen.
Verschillende fietshelmen
Voor elk type fiets vindt u een specifieke helm in de winkel. Maar geen zorgen: aan één helm hebt u genoeg. De helmen verschillen onderling vooral qua comfort.
- Helmen voor koersfietsen zijn aerodynamisch en hebben meestal een smal, strak design.
- Helmen voor mountainbikes hebben meer ventilatieruimte en wegen lichter.
- Helmen voor BMX bedekken een groter deel van het hoofd en kunnen vaak ook onder de kin worden vastgemaakt.
Een harde of zachte fietshelm?
Beide fietshelmen beschermen goed, maar een zachte fietshelm (‘in-mold’) is aangenamer om dragen, zeker bij langere fietstochten. Op de BMX of moutainbike kiest u wel het best voor een hardere helm (hardshell of ABS), die is nog iets beter bestand tegen harde schokken. Ook kleine kinderen dragen het best eerst een harde helm, want hun hoofdje is nog extra gevoelig voor schokken.
Koop altijd een nieuwe helm
Elke val die een helm maakt, doet het materiaal verzwakken. Dat ziet u vaak niet langs de buitenkant. Bovendien hebben ook uv-stralen een invloed op de schokdemping van de materialen. De regel luidt: om de vijf jaar een nieuwe helm kopen. Bij een tweedehandshelm kent u de voorgeschiedenis niet, en dus ook niet hoeveel schokken de helm al te verduren kreeg. Daarom koopt u het best altijd een nieuwe helm.
Check de CE-markering
Een goede helm heeft altijd een CE-markering. Die is EN 1078 bij een helm voor volwassenen en EN 1080 bij een helm voor kinderen. Alleen als u deze nummering in de helm aantreft, voldoet de helm aan de Europese norm. Bij bepaalde fietsen, zoals speed pedelecs, moet u altijd een helm met EN 1078-nummering dragen.
Fietshelm voor dames en kinderen
Er zijn helmen voor vrouwen, mannen en kinderen, met speciale aandacht voor de vorm van het hoofd. Kinderhelmen hebben meestal een opvallend kleurtje om hun zichtbaarheid te vergroten. De helm moet stevig vastzitten op het hoofd, zonder dat hij gaat knellen.
Vergeet uw fietsverzekering niet
De fietshelm gevonden die u zocht? Vergeet dan niet om ook een fietsverzekering af te sluiten. Bij P&V kunt u trouwens ook een deel van uw fietsaccessoires laten verzekeren. De P&V-fietsverzekering dekt diefstal en materiële schade maar u kunt ook voor optionele waarborgen kiezen. Pech onderweg? Dan sturen we snel een pechverhelper. Bekijk hier onze fietsverzekering of vind een P&V-adviseur in uw buurt.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Fiets ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (www.ombudsman-insurance.be).
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen. Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.