Droomt u al lang over een zwembad of een zwemvijver? U bent niet de enige. Maar waar moet u overal rekening mee houden? Hebt u een vergunning nodig? Hoe kunt u de kosten drukken en hoe verzekert u zich het best? We geven u enkele waardevolle tips om een koude douche te vermijden.
De populariteit van zwembaden nam een duik
In 2021 werd een recordaantal zwembaden geïnstalleerd in België en ook vorig jaar waren zwembaden nog erg populair. Vandaag ziet de situatie er echter helemaal anders uit. De energiecrisis, de sterke inflatie en de forse stijging van de grondstofprijzen, uurlonen en energiekosten zorgen ervoor dat de aanleg van een zwembad merkelijk duurder werd en nog maar voor weinig mensen weggelegd is. Daarnaast zorgt de oorlog in Oekraïne voor een verlies van vertrouwen in de economie.
Zwembaden zijn energievreters
Bovendien is een zwembad een energievreter, denk maar aan de kosten om het zwembad te verwarmen en om het water te verpompen (voor het filteren). Door de stijging van die kosten, wordt door zwembadproducenten nu sterk ingezet op het bouwen van energie- en milieuvriendelijke zwembaden. Niet enkel de prijs voor het installeren van een zwembad, maar ook en vooral de jaarlijkse kosten voor het gebruik ervan zijn nu doorslaggevend in de keuze.
Nieuwe en bestaande zwembaden duurzamer maken
De nieuwe Europese norm, EN 17645, maakt het mogelijk de energieprestatiecoëfficiënt van een zwembad te bepalen. Deze norm zal ook een drijfveer zijn om nieuwe, maar ook bestaande zwembaden steeds duurzamer te maken. Zowel fabrikanten als installateurs zullen moeten werken aan het verminderen van het water- en energieverbruik van een zwembad. Goed isoleren, het zwembad van een efficiënte afdekking voorzien en het slim en ecologisch verwarmen, spelen hierbij een cruciale factor.
Kleiner zwembad, lagere kosten
Door de juiste technieken toe te passen bij de bouw van een zwembad en het ontwerp van de technische installatie en verwarming, kan een zwembad op een ecologisch verantwoorde manier worden gebruikt zonder aan comfort te moeten inleveren. Omdat bouwgronden steeds kleiner worden, zoeken mensen ook vaker een kleiner zwembad. Dat heeft minder watervolume nodig waardoor er een kleinere en dus goedkopere hydraulische installatie kan worden geplaatst en de energiekosten en kosten voor desinfectie een stuk lager zullen liggen.
Enkele tips:
Kies voor een solar afdekzeil dat isoleert en verwarmt, een warmtepomp en een automatische waterbehandeling. Dat doet de kosten voor het gebruik van een zwembad dalen. U kunt ook kiezen voor een geconnecteerde zwembadbesturing waarmee u uw zwembad kunt monitoren op uw laptop of smartphone.
Wist u dat? Een warmtepomp is het eenvoudigste, zuinigste en duurzaamste systeem maar verbruikt elektriciteit wat niet goedkoop is op dit moment. Ook een zwembadpomp om het water te filteren, verbruikt heel wat elektriciteit. Die kosten kunnen gedrukt worden door het installeren van zonnepanelen, wat natuurlijk ook een financiële inspanning vraagt.
Vergunning nodig om een zwembad te installeren?
U woont in Vlaanderen? In principe hebt u een vergunning nodig, tenzij:
- het zwembad niet overdekt is en kleiner dan 80 m² (inclusief alle andere niet-overdekte constructies in uw tuin).
- het op meer dan een meter afstand ligt van de perceelgrenzen en op minder dan 30 meter van uw woning.
U woont in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Dan is een vergunning niet nodig als uw zwembad voldoet aan de volgende drie voorwaarden:
- Het is maximaal 20 m².
- Het is niet overdekt.
- Het ligt op minstens 2 meter van de perceelgrenzen.
U woont in Wallonië? Dan is een kleine vergunning (versnelde procedure) verplicht, behalve voor:
- bovengrondse zwembaden of zwembaden met een zelfdragende structuur
- inbouwzwembaden van minder dan 75 m² op minstens 3 m van de perceelgrenzen
Een goede raad: leg uw zwembadplannen eerst even voor aan de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente.
Welke verzekeringen voor uw zwembad?
Uw zwembad maakt integraal deel uit van uw woning. U steekt er veel tijd en geld in, en u beleeft in en rond uw zwembad gezellige momenten met familie en vrienden. Daarom verdient het een optimale bescherming, net als uw huis.
Het Pack Tuin van P&V, een uitbreiding van de brandverzekering Ideal Woning, is een verzekeringsoplossing speciaal voor uw tuin en uw zwembad. Ze dekt onder andere de schade aan uw zwembad door storm aan de roll-up (het drijvend luik of zeil waarmee het zwembad wordt afgesloten) of de schade veroorzaakt door een natuurramp zoals een overstroming, grondverzakking … alsook de kosten voor de schoonmaak of vervanging van het water in het zwembad bij vervuiling waardoor het onbruikbaar wordt.
In dit korte filmpje ontdekt u meer over de bescherming van uw zwembad.
De familiale verzekering van P&V (burgerlijke aansprakelijkheid gezin), vergoedt de financiële gevolgen van uw burgerlijke aansprakelijkheid voor schade die u of iemand van uw gezin toebrengt aan anderen. Een voorbeeld: uw kind duwt een vriend in het zwembad en dat vriendje breekt een tand op de rand.
8 tips voor veilig en duurzaam zwemplezier
- Eerst en vooral: laat jonge kinderen nooit alleen achter in en rond het zwembad.
- Laat uw zwembad bouwen door een vakman om grote en kleine problemen te vermijden. Denk aan lekken die moeilijk te detecteren zijn vanwege het automatische vulsysteem en die zeer ernstige schade kunnen veroorzaken zoals grondverzakkingen, leidingbreuken, breuken in muren, … En dat bovenop een gepeperde waterrekening!
- Voer alle aanbevolen onderhoudsbeurten ruim op tijd uit. Controleer ook regelmatig de afsluitkranen en gebruik ze af en toe.
- Controleer regelmatig het pH- en chloorniveau, want abnormale niveaus kunnen uw zwembad na verloop van tijd beschadigen en de levensduur ervan verkorten.
- Wees voorzichtig met chloorhoudende producten. Eerst en vooral omdat ze giftig zijn (opgelet voor kinderen), maar ook omdat ze witte vlekken op de liner kunnen achterlaten als ze in het zwembad worden gegooid.
- Doe regelmatig een ‘backwash’ (of keerspoeling) om het water schoon en uw zwembad gezond te houden.
- Open bij storm of hagel het rolluik dat uw zwembad afdekt, zo voorkomt u schade aan de kwetsbare lamellen.
- Houd de warmtepomp 's winters vorstvrij. Schadeclaims voor bevroren warmtepompen komen vrij vaak voor, maar die schade wordt meestal geweigerd wegens nalatigheid (omdat het water niet werd afgetapt in de winter).
En hoe zit het met de prijs?
Sets voor inbouwzwembaden, polyester kuipen, betonnen zwembaden, klassieke zwembaden met blauwe bodem of een natuurlijk zwembad, zwembaden met beweegbare bodem of een overloopzwembad ... de keuze is immens en de prijskaartjes dan ook heel uiteenlopend. Gemiddeld moet u toch rekenen op een bedrag van minimaal 50.000 euro voor de bouw van een zwembad. Reken daar ook nog de kosten bij van bijvoorbeeld een poolhouse, een technisch lokaal, de aanleg van een terras, de (her)aanleg van uw tuin, waterbehandeling, afdekkingen/oprolsystemen, rolluiken, robots,…
Vergeet ook niet de kosten voor het onderhoud van uw zwembad:
- Vulkosten: ongeveer 8 euro/m³ alle kosten inbegrepen (zoals afvalverwerking, …)
- verwarmingskosten (een warmtepomp is het eenvoudigste, zuinigste en duurzaamste systeem: 1 kW verbruikte energie = 5 kW geproduceerde warmte) en waterfiltering (150 euro/jaar)
- kosten voor onderhoud en onderhoudsproducten (400 à 500 euro per jaar)
U hebt of overweegt een zwembad in uw tuin?
Neem dan ook even contact op met uw P&V-adviseur om na te gaan of u optimaal verzekerd bent voor zorgeloze waterpret.
Bron: Hartelijk dank aan Walter en Stefan Huys, experts zwembadschade, voor hun waardevolle informatie en tips.
Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekeringen BA Gezin en P&V Ideal Woning ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één maand met stilzwijgende verlenging.
Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen.
U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60).
U kunt de Ombudsman van de Verzekeringen contacteren via
- website: www.ombudsman-insurance.be
- e-mail: info@ombudsman-insurance.be
Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.
Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.