Waarom en wanneer overschakelen op winterbanden?

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

Waarom en wanneer overschakelen op winterbanden? 

Wist u dat het risico op ongevallen tijdens de winter zes keer groter is dan in de zomer? Dat komt onder meer omdat uw remafstand met zomerbanden op een gladde weg dubbel zo lang is als met winterbanden.  

Kortom, uw auto uitrusten met banden die zijn aangepast aan het seizoen is essentieel voor uw veiligheid, die van uw passagiers én die van de andere weggebruikers!  

Waarom winterbanden plaatsen?

Banden zijn gemaakt van rubber, een relatief zacht materiaal dat zich aan de oneffenheden in het wegdek aanpast, het contactoppervlak vergroot en daardoor de grip verbetert. Rijden met harde kunststofbanden zou daarom gevaarlijk zijn: remmen wordt onmogelijk en uw auto zou meteen uit de bocht vliegen. En dat is precies wat er gebeurt met rubber als het koud is. Want net als veel andere materialen heeft rubber een zogenaamde 'glasovergangstemperatuur' waarbij het materiaal 'verglaast', wat betekent dat het hard en broos wordt. Om dit te voorkomen, hebben winterbanden een speciale samenstelling met een lagere glasovergangstemperatuur. Daardoor blijft de band ook bij zeer lage temperaturen soepel en slipvast. 

De voordelen van winterbanden 

  • Betere prestaties onder 7 °C 
  • Betere controle 
  • Veiliger in de bochten 
  • Optimale remkracht 
  • Minder kans op aquaplaning 
  • Betere grip op de weg 

Wanneer overschakelen op winterbanden? 

Wanneer de temperatuur regelmatig onder de 7 °C zakt, harden zomerbanden uit en hechten ze minder aan de grond. Daarom is het aangeraden om winterbanden te plaatsen zodra de temperatuur onder deze waarde daalt. Wacht niet tot u vast komt te zitten in de sneeuw of slipt op ijzel: een goed moment om van banden te wisselen is de start van het winteruur! 

Goed om te weten 

  • Vergeet niet om op tijd uw winterbanden te bestellen. Vaak veroorzaken de eerste sneeuwvlokken een stormloop naar de verkooppunten en dus een voorraadtekort. 
  • Om zeker te weten dat een band een ‘winterband’ is, moet u controleren of het logo ‘3PMSF’ erop staat.  
  • In sommige buurlanden (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk in bergachtige gebieden) zijn automobilisten wettelijk verplicht om winterbanden op hun voertuig te plaatsen als ze in de winter op hun grondgebied willen rijden. Meer info hierover vindt u in dit artikel.
  • Verwar winterbanden niet met sneeuwbanden. Sneeuwbanden, zoals die in de Scandinavische landen worden gebruikt, zijn speciaal ontwikkeld voor het rijden op wegen met sneeuw bij zeer lage temperaturen. 
  • Vergeet ook niet om regelmatig uw bandenspanning te controleren (zomer én winter): een correct opgepompte band verslijt minder snel. 

Wat met vierseizoenenbanden?  

Vierseizoenenbanden zijn een compromis tussen zomer- en winterbanden en bieden aanvaardbare prestaties in verschillende weersomstandigheden. In België bestaan er geen specifieke regels voor het gebruik van winterbanden. Vierseizoenenbanden kunnen dus het hele jaar door worden gebruikt. In landen waar winterbanden verplicht zijn, worden vierseizoenenbanden ook aanvaard als ze 3PMSF-gecertificeerd zijn.  
 
Klassieke winterbanden presteren in zware winterse omstandigheden evenwel beter dan vierseizoenenbanden. 

In elk seizoen goed verzekerd de weg op 

Als u in de winter naar het buitenland reist, controleer dan eerst of winterbanden verplicht zijn in uw land van bestemming. Rijdt u niet met winterbanden (of sneeuwkettingen) terwijl dat verplicht is, dan riskeert u niet alleen een boete, maar zijn er mogelijk ook gevolgen voor uw aansprakelijkheid en de schadevergoeding bij een ongeval. 

En zelfs als u voor de juiste banden hebt gekozen, kunt u helaas nog altijd lek rijden. Gelukkig biedt de bijstandsverzekering auto van P&V u 24/7 bijstand bij pech. Ontdek hier al onze formules en kruip met een gerust gemoed achter het stuur! 

Vragen? 

Neem contact op met uw P&V-adviseur.  

Dit document is een reclamedocument met daarin algemene informatie over de verzekering P&V Auto ontwikkeld door P&V, een merk van P&V Verzekeringen, en waarop het Belgische recht van toepassing is. Op deze verzekering zijn uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden in verband met de verzekerde risico’s van toepassing. We verzoeken u dus om de algemene voorwaarden en de IPID–fiches aandachtig te lezen vóór de onderschrijving. Ze zijn beschikbaar op de website www.pv.be of op eenvoudig verzoek bij een P&V-adviseur. De verzekeringsovereenkomst wordt aangegaan voor één jaar met stilzwijgende verlenging.

Bij eventuele klachten kunt u contact opnemen met een P&V–adviseur, uw bevoorrechte gesprekspartner voor al uw vragen. Hij/Zij zal alles doen om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dienst Klachtenmanagement van P&V die uw klacht of opmerking zorgvuldig zal onderzoeken. Deze dienst zal de verschillende partijen trachten te verzoenen en naar een oplossing zoeken. U kunt contact opnemen per post (Klachtenmanagement, Koningsstraat 151, 1210 Brussel), via e–mail (klacht@pv.be) of telefonisch (02/250.90.60). Als u niet akkoord gaat met de voorgestelde oplossing, dan kunt u zich wenden tot de Ombudsdienst van de Verzekeringen (de Meeûssquare 35 te 1000 Brussel), telefonisch 02/547.58.71 of via e–mail (info@ombudsman-insurance.be) (https://www.ombudsman-insurance.be).

Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.

Voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte neemt u best contact op met een van onze adviseurs. U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Nieuwe artikels