
Veilig ritsen bij een wegversmalling: zo doet u het
Uit een recente enquête van Vias blijkt dat één op de vijf Belgische bestuurders niet precies weet wanneer en hoe hij moet ritsen. 7% ritst zelfs nooit. Bijna vier op de tien chauffeurs zien elke dag hoe anderen op een foute manier ritsen en 80% raakt hierdoor geïrriteerd. Nochtans zorgt ritsen voor een vlotte doorstroming bij het wegvallen van een rijstrook.
Maar wat zegt de wegcode eigenlijk en hoe past u die toe? Geldt het ritsprincipe voor alle voertuigen? Moet u ook ritsen als u de autosnelweg oprijdt? En wie is in fout bij een ongeval tijdens het ritsen?
Correct ritsen: wat zegt de wegcode?
Sinds 1 maart 2014 is het ritsprincipe opgenomen in onze wegcode. Net als voorrang van rechts, is ritsen in een aantal verkeerssituaties een algemene verplichting, ook als er geen verkeersbord staat om u hieraan te herinneren. Maar wat moet u nu precies doen?
Samengevat komt het hier op neer:
- U rijdt bij sterk vertraagd verkeer op een rijstrook die ophoudt of waarop verder rijden wordt verhinderd? Dan mag u pas vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook.
- U rijdt op de vrije strook? Dan moet u vlak voor de versmalling voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder.
- Er moet langs twee kanten worden geritst? Dan voegt eerst een voertuig vanop de rechterrijstrook in, vervolgens een vanop de linkerrijstrook en dan pas mag een voertuig op de centrale strook doorrijden.
Als u deze regels niet respecteert, riskeert u een boete van 55 euro. De boze blikken van de andere chauffeurs krijgt u er gratis bij.
Belangrijk om te weten: ritsen is alleen verplicht als het verkeer wordt geremd door werkzaamheden, ongevallen of files. Dus niet op plaatsen waar specifieke (voorrangs)borden staan of bij wegvernauwingen waar de gebruikelijke voorrangsregels van toepassing blijven.
Tips om veilig te ritsen
Bij het ritsen zijn er twee scenario’s: ofwel voegt u in op een andere rijstrook ofwel laat u een ander voertuig invoegen op uw rijstrook. Met de onderstaande tips doet u dat op een vlotte en veilige manier.
U rijdt op een rijstrook die wordt onderbroken:
- Rijd zo lang mogelijk door op uw rijstrook en zet uw richtingaanwijzer aan.
- Pas op tijd uw snelheid aan aan die van de voertuigen op de aanliggende strook.
- De voertuigen op de aanliggende strook moeten vrijwillig ruimte maken om u te laten invoegen, maar om zeker te zijn dat de bestuurder waarmee u gaat ritsen dat ook van plan is, probeert u best even oogcontact met hem te maken.
- Voeg iets voor de versmalling zonder afremmen in de vrijgemaakte ruimte in.
U rijdt op de niet-onderbroken rijstrook:
- Pas uw snelheid aan als u de plaats van de versmalling nadert.
- Laat één voertuig dat van de onderbroken rijstrook komt invoegen. Opgelet: dat voertuig kan een vrachtwagen zijn, laat dus voldoende ruimte tussen u en uw voorligger.
- Blijf extra waakzaam tot de onderbroken rijstrook weer beschikbaar is.
Moet u ook ritsen op de oprit van de autosnelweg?
Neen, als u de autosnelweg oprijdt, moet u altijd voorrang verlenen aan de bestuurders die zich al op de autosnelweg bevinden, ook bij sterk vertraagd verkeer. Ook bij verkeerswisselaars waar snelwegen elkaar kruisen, is ritsen niet van toepassing.
Moeten alle bestuurders ritsen?
Ja, het ritsprincipe geldt voor alle bestuurders, ongeacht het type voertuig. Dus ook motorrijders en vrachtwagenchauffeurs moeten ritsen.
Een ongeval tijdens het ritsen, wie is in fout?
Stel dat uw rijstrook wordt onderbroken omdat er werken bezig zijn. U voegt reglementair in op de aanliggende rijstrook, maar raakt daarbij een auto die al op die strook reed. Bent u dan automatisch in fout omdat u een manoeuvre uitvoerde en dus geen voorrang had? Het antwoord is neen, want bij het ritsen wordt wisselen van rijstrook niet als een manoeuvre beschouwd.
Meer nog, beurtelings invoegen op de aanliggende vrije rijstrook is zelfs verplicht. Als blijkt dat de andere bestuurder u onvoldoende ruimte liet om te ritsen, dan kan hij aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval en riskeert hij een boete. Hij zal in dat geval zijn BA-verzekeraar moeten aanspreken om de geleden schade te laten vergoeden.
Om te bepalen wie aansprakelijk is bij een ritsongeval, spelen getuigen een grote rol. En meestal zijn dat er heel wat, omdat ritsen gebeurt bij sterk vertraagd verkeer. U ritste volgens het boekje maar raakt toch betrokken bij een aanrijding? Zoek dan getuigen op de plaats van het ongeval die kunnen staven dat u niet in fout was en noteer zeker hun contactgegevens. Dat vergemakkelijkt de schaderegeling achteraf.
Vlot en veilig de baan op
Hoe vlot of voorzichtig u ook rijdt, een ongeval is gauw gebeurd. Aansprakelijk of niet, belangrijk is dat u kunt terugvallen op een goede rechtsbijstandsverzekering die u helpt om uw rechten te verdedigen. En op een verzekeringsadviseur die u op zo’n lastig moment wegwijs maakt in alle formaliteiten.
Wilt u weten wat er allemaal gedekt is in uw autoverzekering en of dat voldoende is? Contacteer dan uw P&V-adviseur. Hij bekijkt graag samen met u onze verschillende opties waarmee u goed verzekerd de baan op kunt.