Elf tips om veilig te rijden bij sneeuw of ijzel

Gepost in: Voertuig

Image of the blog article

​​​​​​​Hoe vermijdt u ongevallen op gladde wegen?

Winterweer verhoogt het risico op verkeersongevallen. Gelukkig blijft het meestal bij materiële schade, de meeste chauffeurs matigen spontaan hun snelheid. Het aantal dodelijke verkeersincidenten daalt zelfs met 15% bij sneeuw of ijzel. Toch gebeuren er als het sneeuwt in ons land nog elk jaar gemiddeld 400 ongevallen met gewonden en stijgt de kans op blikschade met 75%.

Als de wegen glad zijn en u geen winterbanden hebt, dan kruipt u eigenlijk beter niet achter het stuur. Ook fiets of motor laat u best thuis. Telewerken is in dat geval een prima optie. Het KMI voorspelt winters weer met mogelijke verkeerschaos? Probeer u op voorhand zo te organiseren dat u thuis kunt blijven (werken) tot de toestand veilig is.

Voor u vertrekt

Toch naar uw werk of met de wagen op wintersport? Zorg ervoor dat uw auto winterklaar en technisch in orde is. Zeker in de winter is het belangrijk om te zien en gezien te worden. Maak daarom vóór uw vertrek uw lampen sneeuw- en ijsvrij en verwijder aangekoekt vuil. Doet u dat niet, dan vermindert de efficiëntie van uw verlichting en dat is nefast voor de zichtbaarheid.

Begin ook nooit te rijden vóór uw ruiten helemaal zijn vrijgemaakt: die eerste vertrouwde kilometers net genoeg kunnen zien tot de verwarming haar werk doet, is echt geen optie. Bovendien riskeert u een fikse boete.

Elf goede reflexen om veilig te rijden in de winter

Zelfs als u alle nodige voorzorgsmaatregelen treft voor uw winterse rit aan te vatten, valt een ongeval nooit uit te sluiten. Dat komt omdat veilig rijden op sneeuw of ijs gewoontes vergt die veel bestuurders in ons gematigd klimaat niet hebben. Met de volgende praktische richtlijnen helpt Vias u hopelijk toch een eind op weg.

  1. Draag gemakkelijke kledij en comfortabele schoenen: rijden met een dikke winterjas of sneeuwlaarzen is onpraktisch en zelfs gevaarlijk omdat ze uw bewegingen beperken.
  2. Blijf kalm onder alle omstandigheden: niemand is echt op zijn gemak op besneeuwde wegen, maar paniek leidt tot niets en zorgt ervoor dat u minder goed gaat rijden.
  3. Bij het optrekken moet u geleidelijk versnellen, zeker op een helling. Vertrek in eerste versnelling als er niet te veel sneeuw ligt of als de weg vrijgemaakt is. Als er een laag sneeuw ligt, is het beter om in tweede versnelling te vertrekken.
  4. Rijd voorzichtig, vermijd bruuske versnellingen, abrupte veranderingen van richting of plots remmen op een glad wegdek. Elke handeling moet goed gedoseerd verlopen.
  5. Verminder uw snelheid en probeer een veilige afstand te bewaren met de andere voertuigen, zelfs als u stilstaat. Op besneeuwde wegen is uw remafstand drie keer groter dan als uw met zomerbanden rijdt (wat niet aan te bevelen is).
  6. Anticipeer op de staat van de weg en de onverwachte manoeuvres van de andere voertuigen. Dat is de beste manier om veilig op uw bestemming aan te komen.
  7. Wees extra voorzichtig op open ruimtes zoals bruggen, want daar is de temperatuur nog lager dan op andere plaatsen.
  8. Als u bergaf rijdt, rem dan op de motor in plaats van met het rempedaal. Zeker in afdalingen is het belangrijk om voldoende afstand te bewaren.
  9. Wees extra voorzichtig in bochten. Verminder snelheid voor u ze aansnijdt. In de bocht houdt u uw snelheid aan om uw wagen zo weinig mogelijk uit evenwicht te brengen.
  10. Steek de strooiwagens niet voorbij. Door in hun spoor te blijven, vermindert u de kans op slippen.
  11. Toch aan het slippen? Panikeer niet en begin zeker niet te remmen of extra gas te geven. Het belangrijkste is dat u uw wagen stabiel houdt. Dat doet u door goed in de richting te kijken waar u naartoe wil rijden en in die richting te sturen. Kijk in geen geval naar een mogelijk obstakel.

Reken op de pechbijstand van P&V

Als u gewond raakt in een kettingbotsing op weg naar uw wintersportbestemming, kunt u dan een beroep doen op de pechbijstand van P&V? Geldt deze dekking ook als uw auto na een uitschuiver in de berm belandt en moet worden getakeld? En wat als u in de sneeuw uw remafstand verkeerd inschat en tegen een voorligger botst?

Uw P&V-adviseur beantwoordt graag deze en andere vragen. Aarzel niet hem te contacteren. Meer informatie over onze pechbijstand en andere autoverzekeringen vindt u hier.

Lees ook:

​​​​​​​In welke landen zijn winterbanden verplicht?
19 tips om uw auto te beschermen tegen de winter

bron: Vias

Nieuwe artikels