Keer terug
Rookmelders verplicht in alle Belgische woningen

Rookmelders verplicht in alle Belgische woningen

Sinds 1 januari 2025 zijn rookmelders wettelijk verplicht in alle Belgische woningen. Een goede zaak want woningbranden eisen in ons land jaarlijks tientallen levens. Maar hoeveel rookmelders moeten er geplaatst worden en waar? En wat gebeurt er bij een schadegeval als uw klant geen rookmelders heeft geplaatst? 

Waarom rookmelders plaatsen?

Met de toename van thuiswerken, is ook het aantal branden overdag gestegen. Dit heeft ertoe geleid dat er nu zelfs meer dodelijke slachtoffers vallen bij branden overdag dan ’s nachts. Rookmelders zijn dan ook een levensnoodzakelijke bescherming tegen de gevaren van brand.

Wie moet rookmelders plaatsen?

Sinds 1 januari zijn rookmelders verplicht in heel België. In Vlaanderen en Wallonië gold de verplichting al langer. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren rookmelders tot voor kort enkel verplicht voor huurwoningen. 

Waar moeten de rookmelders geplaatst worden?

  • In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van de woning minstens één rookmelder te plaatsen. Ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest plaatst u op elke verdieping minstens één rookmelder en in elke ruimte langs de vluchtweg. De vluchtweg is de kortste route die u in geval van nood neemt vanaf de slaapkamer(s) tot aan de deur. 
  • In Wallonië moet men vanaf 80 m² verplicht meer rookmelders per verdieping hangen, die dan ook aan elkaar gekoppeld zijn.

Aan welke criteria moeten rookmelders voldoen?

  • De rookmelder moet een CE-markering hebben en voldoen aan de norm NBN en 14604.
  • Zowel rookmelders met vervangbare als niet-vervangbare batterijen komen in aanmerking. Maar modellen met niet-vervangbare batterijen en een levensduur van tien jaar zijn aan te raden.
  • Rookmelders met een testknop zijn aan te raden.

Wat gebeurt er als men géén rookmelders in de woning plaatst?

In geval van brand zal de afwezigheid van een rookdetector er niet toe leiden dat de brandverzekeraar weigert uit te keren, tenzij anders vermeld in de bijzondere voorwaarden.

Zonder rookmelders voldoet een woning wel niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten. Verhuurt uw klant een woning zonder rookmelders, dan krijgt hij geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is trouwens strafbaar. Als men niet voldoet aan de rookmeldersverplichting dan kan de woning ongeschikt verklaard worden.

Meer weten?

Hebt u nog vragen? Uw district manager beantwoordt ze graag.